19. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suure kandevõimega liimpuit on suurepäraseks alternatiiviks naturaalpuidule

Foto: Jürgensohn Production
Teadlikkus liimpuidu heade omaduste osas tõuseb Eestis iga aastaga ning sarnaselt Põhjamaadele on hakatud seda aina rohkem kasutama nii eramajade, ühiskondlike kui ka tööstushoonete ehitamisel. Liimpuidu eelistest räägib ligi 10 aastat puidumüügiga tegelenud Jürgensohn Production OÜ juht Rando Jürgensohn.

Puit on ökoloogiline materjal, mis ei koorma loodust ning on hõlpsasti töödeldav. Liimpuidu kandevõime ning vastupidavus on aga oluliselt suuremad kui tavalisel naturaalmaterjalil ning seda saab kombineerida nii raudbetooni, kiviseinte kui ka terasega. Betoonist on liimpuit kergem ja õhulisem ning metalliga võrreldes tulekindlam ega lähe kuumuse käes paindesse.

Kuna liimpuidust materjali kokkukleebitav lamell on südamikust lahti lõigatud, viib see võimaliku pragude tekke praktiliselt olematuks. Samuti on liimpuit oluliselt stabiilsem ega hakka kuivades või keskkonnamõjude muutudes „mängima“ ega vajuma – see on eriti oluline akende, uste, treppide ning talade puhul.

* tugevam ja vastupidavam kui tavaline puit* ei pragune ega kuiva lõhki* ei muuda kuivades oma kuju ega lähe paindesse* ei muutu keskkonna (vihm, tuul, külm, soe jne) mõjul

 

„Lisaks valmistame liimpuidust ka aknalaudu ning täispuitmööblit. Samuti kasutatakse liimpuitu sageli vanade majadel restaureerimisel, kuna see on tulekindlam ja kergem kui metall ning vastupidavam kui tavaline puit, taludes samas väga suuri raskuseid, kaasa arvatud kivikatused,“ räägib Jürgensohn, lisades, et liimpuit sobib kasutamiseks ka kõigi teiste katusematerjalidega ning on eriti populaarseks saanud elementmajade ehitajate jaoks. 

Üheks uueks liimpuidust tooteks on kaarjad talad, mis annab arhitektidele ja konstrueerijatele võimaluse disainida hooneid senisest fantaasiarikkamalt.

Jürgensohn Production pakub erineva tugevusklassi ja pikkusega liimpuittalasid. Tala maksimaalne mõõt on 240x1000x19000mm ning neid on võimalik tellida ka topeltversioonis ehk duotalana, mis on eriti vastupidav materjal. Materjalideks on põhiliselt tamm, kask ja mänd.

„Meie eripäraks on, et me ei tooda lattu standardmõõdus materjale, vaid teeme vajalikud talad, lengid ja kõik muu täpselt tellimuse järgi. Meie materjali kasutatakse eramajadest kuni tööstushooneteni, samuti hobusemaneežides ja lautades,“ loetleb Jürgensohn. „Kuna liimpuit on väga tugev, võimaldab selle kasutamine ühelt poolt naturaalpuidust pikemaid sildeid ning teisalt kulub seda vähem, kuna talad saab katuse alla asetada suurema sammuga.“

Lisaks liimpuidule tegeleb ettevõte ka sõrmjätk- ja saematerjali müügiga. Sõrmjätk annab võimaluse valmistada pikemaid kilpe ning seda kasutavad tänu materjali stabiilsusele sageli akna- ja uksetootjaid lengide jaoks tavalise puidu asemel. Saematerjali pakutakse nii tavalist, kuivatatult kui ka sügavimmutatult.

Jürgensohn Production OÜ tootmishooned asuvad nii Tallinnas kui ka Tartus, mis teeb klientidele mugavaks ja soodsaks kauba kättesaamise laost või transpordi objektile. Olenevalt hooajast on toodete tarneaeg keskmiselt kaks nädalat ning tellimusi ja hinnapäringuid saab esitada läbi internetilehe www.liimpuit.ee.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785