7. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veemajandusprojekte tulemas 13 miljoni eest

Kokku toetatakse 51 veemajandusprojekti.
Foto: Veiko Tõkman
51 projektile kogusummas 12,92 miljonit eurot eraldab Keskkonnainvesteeringute Keskus sel aastal veemajandusprojektidesse üle Eesti.

Kõik rahastuse saanud keskkonnaprogrammi veemajanduse projektid leiab KIKi kodulehelt siit.

Suurim toetussumma, 1 273 307 eurot läheb OÜ Saarde Kommunaali projektile, mille tulemusena asendatakse Tihemetsa alevikus amortiseerunud ühisveevärgi- ja kanalisatsioonitorustikud uutega ning asula saab kaasaegse reoveepuhasti.

OÜ Kose Vesi saab 1 002 648 eurot Kose-Uuemõisa aleviku ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni rekonstrueerimise teiseks etapiks ja 194 979 eurot Kose-Uuemõisa masuudihoidla likvideerimiseks. „Toetuse tulemusena rekonstrueerime Kose-Uuemõisa alevikus kanalisatsiooni-  ja survetorusid 7,6 km ulatuses. Rajame ja rekonstrueerime ühe reoveepumpla. Likvideerime Kose-Uuemõisa biopuhasti ning tekkiva reovee suuname mööda rajatavat survetoru Kose aleviku puhastisse. Lisaks rekonstrueerime ja ehitame 6,6 km vee- ja tuletõrjeveetorustikke,“ kirjeldab planeeritavaid töid OÜ Kose Vesi juhataja Margus Proos. „Samuti likvideerime keskkonnale ohtliku masuudihoidla, sh utiliseerime sealse pinnase ja asendame selle tavalisega,“ jätkab Proos. 

Toetust saab ka AS Kovek Kiia ja Valingu küla veemajandusprojektidele, mille tulemusena saavad mõlema küla veevarustus ja reoveekäitlus keskkonnanõuetele vastavaks ja elanikud puhta joogivee. Projektide toetussummad on vastavalt 307 048 ja 447 379 eurot. MTÜ Kabakalad koostab eelprojekti Vardi jõe Varbola kalapääsu ja Vigala jõe Tamme kalapääsu rajamiseks, mida KIK toetab 11 100 ja 11 448 euroga.

Veemajanduse programmi eesmärk on säilitada ja saavutada veekogude ja põhjavee hea seisund ning tagada nõuetele vastav joogivesi. Selleks toetab riik KIKi kaudu joogiveevarustuse ja reoveekäitluse uuendamist, jääkreostuse likvideerimist ja jääkreostuskollete ohutuks muutmist, siseveekogude ja rannikuvee tervendamist ja korrashoidu ning vajalikke uuringuid ja arendustöid.

KIK rahastab erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785