Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 20. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia liidab taastuvenergia tootmisüksused

"Killustatud taastuvenergia tootmisüksused viiakse ühtse juhtimise alla,“ selgitas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Foto: Andres Haabu
Eesti Energia liidab üheks ettevõtteks Eesti Energia suurimad energiatootmisüksused Õlitööstuse ja Narva elektrijaamad. Äriühingu nimeks saab Enefit Energiatootmine.

Muudatus on osa Eesti Energia järgmise viie aasta strateegilisest tegevuskavast ning peaks kava kohaselt suurendama efektiivsust.

Eesti Energia järgmise viie aasta strateegiline tegevuskava näeb ette alternatiivsete, sealhulgas  taastuvate energiaallikate kasutamise ligi kahekordset kasvu. „Kui täna toodame taastuvatest energiaallikatest, olmeprügist ja põlevkivigaasist kokku üle 700 gigavatt-tunni elektrit aastas, siis 2020. aastaks oleme eesmärgiks seadnud kasvatada seda üle kahe korra. See on ligi neljandik Eesti elektritarbimisest,“ sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. „Plaanide elluviimiseks ühendame kontserni struktuuris killustatud taastuvenergia tootmisüksused ühtse juhtimise alla,“ lisas Sutter.

Taastuvenergia toodangu kasvatamiseks on Eesti Energia ette valmistamas uute tuuleenergia tootmisvõimsuste rajamist. Esimeseks investeerimisotsuseks ollakse tõenäoliselt valmis 2017. aastal. Turule tullakse ka päikesepaneelidel põhineva täisteenuslahendusega.

Strateegiliste eesmärkide saavutamiseks kasvatab Eesti Energia olemasolevate põlevkivivarade efektiivsust läbi jätkuva tehnoloogia arendamise, suurendab alternatiivsete energiaallikate nagu tuul, biomass, põlevkivigaas ja päikeseenergia kasutamist energiatootmises ning leiab oma toodetele ja teenustele uusi turge ja tarbijaid. Kuna Eesti on oma taastuvenergia eesmärgid täitnud, tekib võimalus taastuvenergia müügiks riikidele, mis neid ei täida.

Esimesed taastuvenergia eksporditehingud Euroopa Liidu statistikakaubanduse turul plaanib Eesti Energia teostada 2017. aastal, pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist.Veel on Eesti Energia analüüsimas laienemise võimalusi nii Baltikumi gaasiturul kui ka uutel elektrimüügi turgudel Läänemere piirkonnas. Eesti Energia kontserni kuuluv võrguettevõte Elektrilevi asub aga üha suuremas mahus osutama erinevaid võrguhaldamisega seotud vabaturuteenuseid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785