Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

54 miljonit teadus- ja haridushoonete ehitamiseks

Teiste hulgas valmib ASTRA toel ka Tartu Ülikooli IT-keskus. Ideekonkursi võidutöö.
Foto: Tartu Ülikool
Valitsus kinnitas ülikoolide ja teadusasutuste arenguprogrammi ASTRA investeeringute kava, millega toetatakse seitsme teadus- ja õppehoone ehitamist või renoveerimist kokku 54,1 miljoni euroga. Toetust saavate hoonete seas on näiteks nii Kunstiakadeemia peahoone kui ka Muusikaakadeemia saalikompleks.

Teadus- ja haridusminister Jürgen Ligi märkis, et ASTRA toel saab lahendatud mitu pikaajalist probleemi. „Kunstiakadeemia on juba liiga kaua olnud korraliku peahooneta ning EMTA heade õppetingimuste ootus on väga mõistetav. IT-valdkonna tööjõupuuduse ning üliõpilaste arvu kiire kasvu tõttu on strateegiliselt oluline Tartu Ülikooli IT-keskus. Me ootame, et uueneva taristuga kaasneks ka kvalitatiivne hüpe õppe- ja teadustöös," märkis minister pressiteates. 

ASTRA on ülikoolide ja teadusasutuste strateegilise arendamise programm, millega riik toetab struktuursete muudatuste läbiviimist ja vastutusvaldkondade arendamist.

Arenguprogrammi kogumaht on 121,5 mln € ning see koosneb ASTRA investeeringute kavast (54,1 mln eurot) ja ASTRA toetustest ülikoolide- ja teadusasutuste õppe- ja teadustöö arendamiseks (67,4 mln eurot).

ASTRA eesmärgid on:

 -- tugevdada nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondi ja asutuste vastutusvaldkondi;

 -- soodustada teadusasutuste koostööd ettevõtetega;

 -- suurendada teadus- ja arendustegevuse majanduslikku mõju.

ASTRA meetmest 85% moodustab Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus ja 10% riigieelarveline kaasfinantseering, millele lisandub taotlejate omafinantseering 5%.

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium

Eesti Kunstiakadeemia saab arenguprogrammist uue peahoone rajamiseks 15 miljonit eurot. Samuti saab 15 miljonit eurot Tartu Ülikool IT-Keskuse ehitamiseks. Sisekaitseakadeemia Tallinna õppekompleksi rajamist rahastatakse 13,5 miljoni euroga. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia saalikompleksi rajamiseks eraldatakse programmist 4 miljonit eurot.

Lisaks toetatakse Tallinna Tehnikaülikooli ehitusteaduskonna katsehalli renoveerimist 3,77 miljoni euroga. Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi hoonekompleksi rekonstrueerimiseks antakse 2,07 miljonit eurot. Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli juurdeehituseks on plaanitud 750 tuhat eurot.Minister Ligi: "Investeering modernsesse taristusse annab ülikoolidele ja teadusasutustele ka tõuke kulutada rohkem õppe- ja teadustöö sisule ja inimestele ning tõsta rahvusvahelist konkurentsivõimet."Kokku taotles toetust 14 asutust 15 objekti jaoks. Otsused tegi SA Archimedese juures töötanud hindamiskomisjon, kuhu kuulusid eksperdid avalikust sektorist, ülikoolidest ning ettevõtlusest. Hindamise järel toimusid läbirääkimised ettepanekute esitajatega. Kõik asutused panustavad ka ise hoonete ehitamisesse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785