Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 2. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduskomisjon nihutas kutsesüsteemile ülemineku tähtaegu

Foto: Pixabay
Riigikogu majanduskomisjon otsustas oma tänasel istungil lükata edasi kutsesüsteemile üleminekut kuni tuleva aasta 31. detsembrini projekteerimise, ehitusprojekti ekspertiisi, ehitusuuringute, ehitise auditi ning omanikujärelevalve tegevusalal. Arhitektid said lisaaega vaid käesoleva aasta lõpuni.

Arhitektuurse projekteerimise tegevusalal tehti erand, millega pikendati kutsetunnistusega pädevuse tõendamisele üleminekut kuni tänavu 31. detsembrini.

Majanduskomisjoni esimehe Toomas Kivimägi sõnul on erandi tegemise põhjuseks arhitektuuri valdkonnas sissetöötatud ja toimiv kutse omistamise süsteem. “Arhitektide liit on kutsetunnistuste väljastamisel olnud tulemuslikum ja aktiivsem kui mitmed teised erialaliidud. Arhitektide liit ja Vabariigi Valitsus on seisukohal, et arhitektuurse projekteerimise erialal ei ole vaja pädevuse tõendamise nõuet üldse edasi lükata,“ ütles Kivimägi. „Samas leidsime komisjonis, et pooleaastane lisaaeg oleks ka arhitektuurse projekteerimise alal siiski vajalik, andmaks kõigile soovijatele võimaluse kutsetunnistust taotleda.“

Täna ei omaks 75 protsenti ehitusvaldkonna ettevõtetest ja pädevatest isikutest, keda üleminek puudutab, õigust 1. juulist oma tegevust jätkata.

Kutsesüsteem on ajale jalgu jäänud?

Kivimägi selgitas, et komisjonis tekkis tuline arutelu kutsetunnistuste süsteemi vajalikkusest üldse. „Komisjonis on nii selle pooldajaid kui ka neid, kelle arvates on süsteem ajale jalgu jäänud. Ent see on hoopis põhjalikum arutelu teema, mille osas majandus-ja kommunikatsiooniministeerium lubas aasta jooksul oma seisukoha kujundada,” ütles Toomas Kivimägi ning lisas, et komisjon tuleb selle teema juurde tagasi.

Kehtiva ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse kohaselt ei saa ilma kehtiva kutseta pädevust tõendada alates tänavu 1. juulist projekteerimise, ehitusuuringute, omanikujärelevalve, ehitusprojektide ja ehitiste ekspertiiside tegemise tegevusalal. Majanduskomisjon algatas seaduse muutmise, kuna üleminekuperioodi pikkus ei ole olnud piisav. Täna ligi 75 protsenti ehitusvaldkonna ettevõtetest ja pädevatest isikutest, keda üleminek puudutab, ei omaks õigust 1. juulist oma tegevust jätkata.

Majanduskomisjon otsustas saata ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse muutmise seaduse eelnõu teisele lugemisele 7. juunil. Kui teine lugemine lõpetatakse, siis kolmas lugemine toimub 9. juunil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785