Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum Tartu avab Baltimaade esimese külmajaama

Margo Külaots, Fortum Tartu juhatuse esimees.
Foto: Raul Mee
Homme avab Fortum Tartus Emajõe ääres Kesklinna Külmajaama. Kaugjahutusjaam võimaldab klientidel loobuda suurte jahutusseadmete rajamisest ja saada äritegevuseks vaba põrandapinda juurde.

Kaugjahutus on tänaseks tunnustatud ja hinnatud äri- ja kaubandushoonete jahutamise lahendus juba paljudes maailma riikides alates Põhjamaadest ja Kesk-Euroopast Ameerika ja Lähis-Idani välja, kuid on täiesti uudne nii Eestis kui kogu Baltikumis, teatas ettevõte.

Tartusse rajatud 13 MW kaugjahutusjaam kasutab jahutuse tootmiseks nii traditsioonilisi tööstuslikke jahutusseadmeid kui ka Emajõe külma vett. Erinevate lahenduste paindlik kombineerimine erinevatel aastaaegadel võimaldab optimeerida külmamasinate töörežiime ja võimsust. Selleks, et jahutus klientideni jõuaks, on Tartu kesklinna alla rajatud 1,6 km kaugjahutusvõrk. Kaugjahutusjaama ja  -võrgu ehitamisse investeeriti  5,7 miljonit eurot. 

Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots sõnab: "Me oleme Tartus ka varem teostanud esimesena uuenduslikke lahendusi, rajanud biokütustel efektiivse koostootmisjaama ja meil on hea meel olla kaugjahutuse teerajajaks Baltikumis. Koostöös klientide, projekteerijate, Rootsi ning Soome kolleegidega on Fortum Tartu töötajad Eestis toonud turule  uue kliendisõbraliku toote“. ”Kaugjahutusel on mitmeid eeliseid – klientidel ei ole endal enam vaja suuri jahutusseadmeid, nad saavad äritegevuseks vaba põrandapinda juurde, kaugjahutus on müravaba. Praegusel ajahetkel räägitakse palju energiasäästust, kaugjahutus on hinnalt konkurentsivõimeline ja selle kasutuselevõtt vähendab hinnanguliselt ligi 90% võrra tavajahutuse tarbeks vaja mineva elektri kulu ning Tartu puhul väheneb CO2 emissioon 70% võrreldes tavalise jahutussüsteemiga,” lisas Külaots.

Koostöös SmartEnCity projektiga paigaldati kaugjahutusjaamale päikesepaneelid, mis nädala ajaga on tootnud 370 kWh energiat ning hoidnud kokku ligi 146 kg CO2 emissioone. Samuti on jaama paigaldatud soojuspump, mille abil suunatakse jahutusklientide juures tekkiv liigsoojus kaugküttevõrku hoonete kütmiseks ja sooja vee valmistamiseks. Tartu Kesklinna Külmajaam toodab nii elektrit, jahutust kui ka soojust. 

Baltimaade esimene kaugjahutusjaam asub Emajõe ääres aadressil Turu 16A.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785