23. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parima terasest minisilla ehitasid Poola tudengid

Foto: Edmund Mäll, TTÜ
Eelmisel nädalal Tallinna Tehnikaülikoolis korraldatud viiemeetriste terassildade tudengivõistluse võitis Varssavi tehnikaülikooli võistkond Dimensionless. Eesti tudengid jäid tänavu auhinnalise kohata.

Originaalsuse ja esteetika arvestuses oli parim Sileesia tehnikaülikooli võistkond Steel Eagle, nemad olid ka kiireimad silla kokkumonteerijad. Ehituslikult oli aga kõige efektiivsem Zagerbi ülikooli võistkond TMK Croteam. Kokku osalesid võistlusel kaheksa ülikooli esindajad Poolast, Horvaatiast, Lätist ja Eestist.

Neljaliikmelised võistkonnad projekteerisid ja valmistasid viiemeetrise sildega terassilla mudelid. Silla elementide maksimaalne pikkus võis olla 1,2 meetrit ja sild pidi taluma kuni 1000 kilogrammist koormust. Mudel pidi olema võimalikult kerge, tugev ja lihtsasti kokku monteeritav, kuid samas ilusa ja originaalse välimusega. 

Võistlejate võisid valmistada silla ise või lasta see valmis teha metallitöö ettevõtetes. Viimane nõuab palju täpsemat projekteerimist ning põhjalikumat ettevalmistust. 

Võistlussildade mudelite hindamisel oli oluline nende monteerimise kiirus, vastupidavus koormusele, originaalsus ning esteetika. Silla jooniste esitamise tähtaeg oli 1. veebruaril, pärast mida vaadati eelhindamisel kõik joonised üle ning veenduti nende ohutuses ning vastavuses võistluse reeglitele.

Tehnikaülikooli ehitusteaduskonna dekaan Siim Idnurm ütles võistluse kohta: „Ka lihtne konstruktsioon võib olla ilus juhul, kui selle elemendid on õigete proportsioonidega. Õigete proportsioonide valikuks on vajalikud põhjalikud teadmised ehitusmehaanikast ja sillakonstruktsioonidest.“ 

„Oma kogemusest tean, kui ajamahukas ja pikk protsess on ühe sellise sillamudeli välja töötamine ideest valmis sillani ning seetõttu otsustasime korraldajatega, et õnnestunud osalemine ja hea silla disainimine peab olema edukamatele meeskondadele ka rahaliselt kompenseeritud. Lisaks tõstab see motivatsiooni järgmistel aastatel osaleda ning aitab leida uusi võistlushuvilisi,“ ütles BRICO 2016 korraldaja Madis Järvpõld. 

Võistluse koondarvestuse võitja saab auhinnarahana 1600 eurot, autasustatud on ka koondarvestuse teine ja kolmas koht. Lisaks antakse välja 3 eriauhinda. Kokku on auhinnafondi suuruseks 4800 eurot.

BRICO võistluse sihiks on Euroopa tudengite vahel sõbralikus õhkkonnas teadmiste ja kogemuste vahetamine, et mitmekesistada inseneriõpinguid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785