Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 20. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko tütre ehitatud kontserdimaja kuulutati mainekal konkursil rahva lemmikuks

Foto: Architizer.com
Baltikumi suurima saaliga Liepāja kontserdimaja võitis mainekal arhitektuurikonkursil Architizer A+ Awards rahva lemmiku auhinna kontserdi- ja teatrimajade kategoorias. Hoone arhitekt on Volker Giencke ja peatöövõtja Merko Ehituse kontserni kuuluv SIA Merks.

A+Award on üks mainekaimaid arhitektuurikonkursse, kuhu esitatakse projekte enam kui 100 riigist. Võitjad valib välja rahvusvaheline žürii, kuhu kuulub üle 300 arhitekti, kultuurijuhi ja inimese, kes arhitekte tegelikult palkavad. Kontserdi- ja teatrimajade kategoorias oli Lielais Dzintars üks nominentidest, mis võistles nelja projektiga Hiinast, Norrast ja Poolast, teatas ettevõte.

Liepāja kontserdimaja teine nimi on Lielais Dzintars (e.k suur merevaik). Lielais Dzintars, mida tutvustati juba 2004. aastal Veneetsia biennaalil, on monoliitne, koonusekujuline ja veidi viltune ehitis läbipaistva merevaiguvärvi fassaadiga. Fassaad ümbritseb betoonist konstruktsiooni ebakorrapärast justkui volditud teostust. Legendi järgi on Liepāja tuule sünnilinn. Just seetõttu projekteeriti hoone nii nagu see „nõjatuks vastu tuult“. Kontserdimaja kahekihiline fassaad moodustab ümbrise mikrokliimale, kus eri funktsioone täidavad ruumilised implantaadid: suur kontserdisaal, kammermuusikasaal, eksperimentaallava, muusikaklubi, muusikakool jm. 

SIA Merksi projektijuhi Ivo Brālēnsi sõnul oli selle ebatavalise ja ainulaadse projekti teostamine ettevõtte töötajatele paras proovikivi, mis laiendas nende taju piire. „Hoone on projekteeritud nii, et see tekitab mulje tagurpidi pööratud plekkpurgist. Nüüd, kus projekt on lõplikult valmis, saan öelda seda, et arhitekti idee on väga eriline ja julge, midagi sellist ei ole Lätis varem tehtud,“ lisas Brālēns . Ehitamiseks kulus üle 12 500 m³ betooni ja 2300 tonni armatuuri. Välisfassaadilt, mis koosneb sisemisest ja välimisest klaaskonstruktsioonist, ei ole võimalik leida kahte ühesugust klaaspaketti, klaaspinda on kokku 9500 m².

Multifunktsionaalset hoonet saab kasutada tantsuürituste, firmaürituste, rock- ja popkontsertide korraldamiseks. Kaheksakorruselises kompleksis on 1024 istekohaga kontserdisaal ja prooviruumid.

Otsus maja ehitamise kohta tehti juba 1896. aastal ja 2015. aastal sai kontserdimaja lõpuks valmis. Rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võitis 2003. aasta lõpus Austrias Grazis tegutsev arhitektuuribüroo Volker Giencke & Company Architects.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785