Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pool kilomeetrit betoonteed läheb maksma 1,8 miljonit

Foto: Raul Mee
Tallinna Paldiski maantee rekonstrueerimistööde käigus rajatava poolekilomeetrise betoonist katselõigu ehitustööde maksumus on 1,8 miljonit. Betoontee on 30% kallim tavalisest asfaltkattega teest.

Betoonist katselõigu ehitustöödega alustati Paldiski maantee rekonstrueerimistööde käigus 9. mail . Katselõiguna valatakse 230-meetrisele lõigule 25 cm paksune betoonkate ja 310-meetrisele lõigule 20 cm paksune betoonkate, mis kaetakse 5 cm kulumiskihiga. Põhiliselt on betoonplaadi laiuseks kaheksa meetrit. Tee-ehitusobjekti peatöövõtja on Lemminkäinen Eesti AS. Teelõigu eksperimentaalset betoonosa ehitab saksa allhankija Beton Technik.

Katselõik rajatakse uurimaks võimalusi teede vastupidavuse parandamiseks. „Üks võimalus on betoonteede rajamine raskeltkoormatud ja kõrge liiklusintensiivsusega põhiteedele. Õigesti dimensioneeritud  ja nõuetekohaselt ehitatud betoonkate on väga pika kasutusajaga ning madalate hooldekuludega,“ ütlesTallinna linnavalitsuse vanemspetsialist tehnikadoktor Priit Willbach. 

Betoonkatte kasuks räägivad hooldekulude vähesus ning teekasutajate suurem sääst võrreldes asfaltkattega. Betoonkatte hooldevajadus on võrdlemisi väike. Iga 10-12 aasta järel tuleb taastada kattepinna karedus teemantfreesimise teel ning iga 12 aasta järel võib eeldada teatud koguse vuukide remondivajadust. Asfaltkatte puhul tuleb aga suure liiklussageduse korral ette näha iga 10 aasta järel asfaltbetoonist ülekate koos eelneva tasandusfreesimisega.

„Kogemused näitavad, et 40ks aastaks projekteeritud kate võib tegelikkuses olla kasutuskõlblik märksa pikemat aega ilma remonttööde vajaduseta,“ ütles Willbach.

Liguikaudu 500m pikkusel betoonteel on betoonpinda üle 6000 ruutmeetri. Betooni valamistööd jätkuvad kuu lõpuni. Siis järgnevad viimistlustööd. Tsementbetoonist teelõik avatakse pärast jaanipäeva.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785