21. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitmaju müüdi mullu piiri taha kolmandiku võrra rohkem

Nordic Houses puitmaja Norras.
Foto: Maris Tomba/ Eesti Puitmajaliit
Statistikaameti andmetel kasvas Eesti puitmajade eksport 2015. aastal 28,2%. Endiselt on eestlaste suurim eksportturg Norra Kuningriik, millele järgnevad Rootsi, Saksamaa ja Suurbritannia.

Puitmajade eksport Norra Kuningriiki on alates 2011. aastast kahekordistunud, jõudes tänaseks 95 miljoni eurose ekspordituluni aastas, teatas Eesti Puitmajaliit.

Suurima kasvu on teinud Rootsi turg, kuhu Eesti puitmajade eksport 2015. aastal kasvas 36 miljonit eurot. See tõstab Rootsi 50,7 miljoni eurose ekspordimahuga Norra järel sektori teiseks sihtturuks. Rootsiga kohad vahetanud ning mahtude poolest kolmanda sihtturu Saksamaa osakaal kogu puitmajade ekspordist möödunud aastal  oli 17,8%, kogumahuga 48 miljonit eurot aastas.

Foto: Eesti Puitmajaliit

Müük Venemaale on vähenenud

2015. aasta olulisemate sihtturgudena tõusevad esile veel Suurbritannia ekspordimahuga 20,8 miljonit eurot aastas ja Prantsusmaa mahuga 16,2 miljonit eurot aastas. Järgnevad Soome 14,1 miljonit eurose ning Holland 7,7 miljonit eurose aastamahuga.

Sektori muud sihtturud on 2015. aastal püsinud stabiilsed või kerges kasvutrendis. Eksport on vähenenud Venemaa ja Taani suunal.

80% Eesti puitmajasektori ekspordist suunatakse Norra, Rootsi, Saksamaa ja Inglismaa turgudele. Sektori peamine sihtturg on endiselt Norra kuningriik ekspordimahuga 94,9 miljonit eurot aastas, millele järgneb 50,7 miljoniga eurose ekspordimahuga Rootsi.

Statistikaameti andmetel eksporditi Eesti puitmaju 2015. aastal kokku 52 erinevasse sihtriiki koguväärtuses 278 miljonit eurot aastas. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785