15. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ehitada pilvelõhkujat 19 päevaga?

57-korruselise maja ehitus 19 päevaga Hiinas
Foto: Daily Telegraph
Hiinlased on tõestanud, et maju on võimalik printida ning kõrghooneid ajaliselt kiiresti püstitada. Seda on võetud Eestis küll pisut huumoriga, ent tegelikult näitab see must-valgelt kui oluline on tähelepanu pööramine ettevalmistusele.

Just läbimõeldud ettevalmistus aitab saavutada tulemusi, kus vähem kui kuu ajaga kerkivad majad, mille ehitamine mõnes maailmanurgas aastaid kestab.

Ettevalmistuse vajalikkust saab siin vaadata mitmest aspektist.

Koostöö materjalitootjatega

Moodulitest ehitatakse maju ka Eestis. Äsja sai väärika auhinna maailma kõrgeim puitmaja, kus samuti moodulitega mõtlemist ja fokusseeritud läbimõtlemist ettevalmistusfaasis eviti.

Kõik Eestit väisanud väliseksperdid on rääkinud, et ehituse tulevik seisneb elementehituses ning tootmise ja ehituse suuremas integratsioonis. Viimane hiinlaste näide on üks parimaid sellest.

IT rakendamine

IT ja ehituse integratsioon kogub Eestis tuure küll visalt, ent maailmapraktika on näidanud, et just tänu IT teenuste rakendamisele, suudetakse eos juhtida riske, kvaliteediprobleeme ning paindlikult olukordades reageerida. IT tarkvarasid kasutades on võimalik kõrgema visuaalsema tasemega võtta maja “pulkadeks” lahti ning uuesti kokku panna just nii nagu kõige rentaablim on.

Signaal hankijatele

Eestis on juba aastaid räägitud, et hankijad peavad rohkem tähelepanu pöörama ettevalmistusele, kui tahavad kiiret ja kvaliteetset tulemit. Taolised näited maailmas, kus suuri objekte kiiresti ehitatakse ei näita ainult seda, kuidas toredasti töö kulgeb, vaid vajab analüüsi, miks ja kuidas selline asi on võimalik ning mida pidi hankija teisiti tegema.

Hiinas püstitatud 57-korruselises majas on 800 korterit 4000 inimesele. Kogu elementide tootmises pöörati suurt tähelepanu just jäätmete vähesusele ka keskkonnasõbralikkusele. Samuti püüti leida optimaalne pind elementide tootmiseks objekti lähedal, et logistilist aega vähendada.

Kokkuvõttes suudeti algsest lahendusest säästa transportivate autode hulka vähendada 15 000 veoki võrra, mis täitis eesmärki vähendada õhusaastet.

Hoone ehitas ettevõte Broad Sustainable Building on varem ehitanud 30-korruselise maja 15 päevaga Shangais.

Vaata videost, kuidas hoone kerkis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785