23. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: kõik hea on ära ostetud

Ehitus
2015.a oli kinnisvarainvesteeringute turul rekordaasta, ületades mahu poolest 2014. aastat enam kui kahekordselt, märgib Pindi Kinnisvara kuu ülevaates.

„Turu kapitalisatsioon kasvas olulisel määral, kui 2014. aastal oli see alla veerand miljardi euro, siis 2015. aastal ca 550 miljonit eurot,“ ütles Pindi Kinnisvara äripindade maakler Eduard Sorokin.

„Soodne intressikeskkond soosis ning soosib jätkuvalt kinnisvarainvesteeringute tegemist. Siiani teevad suurema turuosa fondid ning erakapitalil põhinevad välismaised ostjad,“ rääkis Sorokin.

„Kuid seoses 2015. aasta “osturalliga” on jäänud häid ning investorite kriteeriumitele vastavaid objekte vähemaks ning valik on kitsamaks jäänud. Prognoosime, et investorid võtavad arutellu varasid, mis eelnevalt lükati kõrvale,“ lisas ta.

Uued kortermajad lähevad kui soojad saiad

Uute korterite müük kogub hoogu- tihti on majad juba valmimise ajaks välja müüdud.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman ütles, et nõudlus uute korterite vastu pidevalt kasvab.

„Ühelt poolt oleks loogiline, et arendajad tõstaks hindu, kui müük nii ludinal läheb, samas lisandub Tallinnasse iga kuu ca 5 uut kortermaja, mis hoiab konkurentsiolukorra pinevana ja pigem reguleeritakse hinnataset vastavalt konkreetse korteri paigutusele majas. Uueks trendiks on majasisene väga suur hinna diferentseerimine,“ selgitas ta.

Soomani sõnul broneeritakse uue kortermaja turule paiskamisel loetud nädalatega lausa kuni mitukümmend protsenti pakutavatest korteritest. „Osa broneeringutest küll langevad ära, kuna ostjad on ennast sutsu üle hinnanud, kuid huvi on sellegipoolest suur,“ rääkis ta.

Tallinnas on viimase kuu jooksul lisandunud mitu suurt, enam kui 100 korteriga arendusprojekti. „250 korteriga Uus-Hollandi elurajoonis aadressil Tuukri 1b on broneerijaid olnud kümmekond, 114 korteriga Kuklase 16//18 puhul suisa üle kolmekümne,“ kinnitas ta. Soomani sõnul on praegu Harjumaa suurimas arendatavas Kasekodu elurajoonis Laagri alevikus aga juba pikk nimekiri ostuhuvilistest 10. majale, ehkki ehitatakse alles 8. elumaja.

„Noorem põlvkond ei taha enam Žiguli-vanameestega nõukaaegset paneelmaja jagada. Nende jaoks on uus maja märksa loomulikum elukeskkond,“ lisas Sooman.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785