Autor: Lauri Leet, kaasautor • 3. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektide vaieldav hulk

Tallinna arhitektuuribiennaali kuraatornäitus
Foto: Julia-Maria Linna
Pikal perioodil Nõukogude ajal andis arhitektuuri­õpet eestis praeguse Kunsti­akadeemia eelkäija ERKI, ajapikku tuli mängu Tallinna Tehnikakõrgkool ning praeguseks on (taas)lisandunud ka Tehnika­ülikool. Kas kõikidele lõpetavatele noortele arhitektidele on turul kohta?

Osapooled on selles küsimuses eriarvamusel. Ühisel nõul ei olda isegi selles, kuipalju arhitekte on Eestis vaja. 0,8 arhitekti on Eestis tuhande elaniku kohta, ent asjaosalised on isegi selle numbri täpsuses eriarvamusel, rääkimata sellest, kas uute arhitektuuri õppekavade avamine on  vajalik tegevus või hoopistükkis vastutustundetu käik.

“Meie hinnangul on tegelikult praegu viimane aeg mõista, et konkureerime igapäevaselt Euroopa Liidu turul ja üha enam ka ülikoolidega üle kogu maailma,” selgitab käesolevas kuukirjas Kunstiakadeemia arhitekturiteaduskonna dekaan  Toomas Tammis ning ütleb et sellises olukorras on  uute arhitektuuriõppekavade lisandumine viimastel aastatel Eesti kõrghariduses üsna vastutustundetu tegevus.

Tallinna Tehnikaülikooli ahitektuuri- ja urbanistikainstituudi direktor Irina Raud märgib jällegi, et konkurents  on tõepoolest eluterve ega ohusta kuidagi meie noorte arhitektide konkurentsivõimet tööturul.

Taolise põhimõttelise konflikti lahendust kusagilt lähiajal ei paista. Õnneks on reaalne elu siiski roosilisem ja tudengite tasemel toimub TTÜ ja EKA vahel regulaarne koostöö. Näiteks alles hiljuti esitleti töötoa “Kes kardab Kopli liine?” tulemusi, kus osalesid nii Kunstiakadeemia arhitektuuritudengid, muinsuskaitse ja konserveerimise ning TTÜ inseneeria tudengid. Just säärastest koostööst sündnud teadmist ja sünergiat vajab muu hulgas ka meie ehitusturg. Pimedast vaidlemisest ei tõuse kasu kellelegi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785