9. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Passiivmaja ehitus nelja päeva ja kruvikeerajaga

PopUp maja ehitamine
Foto: Multipod Studio
Maailmas on tuntud võte panna täiskasvanud mängima Lego klotsidega. See võib näida esmalt lapsik, kuid on siiski paljude tootearenduste edu aluseks. Prantsuse ettevõte Multipod Studio on välja arendanud moodulmaja tüüpi passiivmaja, mille ehitus on sama lihtne kui Lego klotsidega mängimine.

Idee on väga lihtne. Ettevõte soovis leida mooduse, kuidas ehitada loodussõbraliku ja ilusa arhitektuuriga madala energiatarbimisega maja. Vastus leiti tootes PopUp House.

 

PopUp maja
Foto: Multipod Studio

Maja eripära seisneb selles, et see on kergesti ja täielikult kohaldatav klientide vajadustele. Mitte ainult see, et maja on võimalik tellida näiteks otse veebist, sest see on juba viimasel ajal standard. Vastavalt kvaliteedi soovile kõigub ruutmeetri hind majal 1070-st eurost 1700 euroni. Kui tellida juurde meeskond, kes maja püsti paneb, lisandub 1500 eurot.

Kaasasutaja Coretin Thiercelini sõnul võib PopUp maja olla väike ja hubane maamaja, linna kahekordne maja või kontor.

Kõik hoone ehituseks kasutatud paneelid on valmistatud taaskasutatavast puidust ning vineerist. Puitpaneelid on kokku monteeritavad sama lihtsalt kui Lego klotsid. Paneele hoiavad koos spetsiaalsed kuni meetripikkused kruvid. Kokkuvõttes võib öelda, et maja kokkupanekuks läheb töörisitade puhul tarvis vaid kruvikeerajat.

PopUp Maja
Foto: Multipod Studio

Maja eripära seisneb sellest, et seda mitte ei ole lihtne püstitada (ette nähtud nelja päevaga), vaid ka maha võtta, kui on soov kas siis kolida või tellida uus mudel. Seega võtaks kolimine aega nädal ning maja on uues kohas olemas.

Maja prototüübil ehitati valmis lisaks hoonele ka kommunikatsioonid, köök, söögituba, terass, elutuba, magamistoad. Maja on nii hea õhutihedusega kui ka vastupidav väliskeskkonnast tulenevale niiskusele.

Hetkel on majad saadaval vaid Prantsusmaal, ent tootja vaeb suuri ekspordiplaane.

Vaata videost, kuidas püstitatakse üht PopUp maja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785