2. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaidluse võitnud Nordecon sõlmis Ugala teatri rekonstrueerimise lepingu

Ugala teatrihoone
Foto: draamamaama.ee
Nordecon AS ja AS Riigi Kinnisvara sõlmisid töövõtulepingu Ugala teatri rekonstrueerimisööde teostamiseks. Esmalt edukaks tunnistatud Bauschmidti ja AS VMT Ehituse puhul selgus, et pakkumuses esitati objektijuhi staaži kohta valeandmeid.

Teatrihoone rekonstrueerimistööde käigus renoveeritakse ligi 10 000 m2 pinnaga teatrihoone 500-kohaline peasaal, ehitatakse suure proovisaali asukohta black box tüüpi 200-kohaline teatrisaal, uuendatakse fassaad, rekonstrueeritakse siseruumid, uuendatakse lavatehnoloogilised süsteemid ja heakorrastatakse krunt.

Tööde maksumus koos tellija reserviga on 7,85 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Rekonstrueerimistööde kestuseks on planeeritud 13 kuud.

Ugala teatri rekonstrueerimistööde hankes RKASe koostatud reeglites oli ettenähtud, et objektijuhil inimesel peab olema vähemalt kaheksa aasta pikkune töökogemus. Esmalt esimeseks tulnud firmad pakkusidki välja inimese, kes on olnud täpselt ettenähtud aja ehitusfirmadega lepingulistes suhetes, kuid konkursil 7,85 miljonilise pakkumisega teiseks jäänud aktsiaselts Nordecon teadis, et üks aasta sellest oli too inimene Nordeconi stipendiaat.

Sellest läks lahti pikem vaidlus. Esimese astme kohtus sai võidu Bauschmidt, kuid Nordecon otsustas toone edasi kaevata Ringkonnakohtusse, kus kohus leidis, et  ei saa asuda seisukohale, et objektijuht omandas stipendiumi perioodil ehitusalast töökogemust. 

1981. aastast pärineva hoone arhitektuurse lahenduse autorid on arhitektid Irina Raud ja Inga Orav, sisekujunduse autor on Mait Summatavet. Samad arhitektid koostasid ka rekonstrueerimisprojekti, mille alusel uuendustöid läbi viiakse.

Esmajärjekorras alustatakse teatris lammutustöödega, muuhulgas lammutatakse kõik vanad tehnosüsteemid. Uue black box saali rajamiseks tehakse olemasoleva väikese saali asemele „suur auk“, ülejäänud hoones jäävad alles ainult kandvad konstruktsioonid ja mõningad vaheseinad. Koos teatrihoone rekonstrueerimisega uuendatakse ka kõik lavatehnoloogilised süsteemid.

Pärast teatri avamist 35 aastat tagasi pole hoones olulisi rekonstrueerimistöid tehtud. Nõnda on tänane seis selline, et Ugala teatrihoone üks arhitektuurilisi tunnusmärke – punasest tellisest fassaad – laguneb, ehitusaegadest pärinevad niisamuti hoone tehnosüsteemid, mis on suure energiatarbimisega. Vananenud on ka teatri siseviimistlus. Lisaks kõigele ei vasta hoone ruumide funktsionaalsus tänapäevasele kasutusvajadusele. Kõigile nendele murekohtadele leitakse rekonstrueerimistööde käigus lahendus ning 2017. aasta kevadel ootab publikut ees täieliku uuenduskuuri läbinud teatrimaja.

Ühe suurima muudatusena on teatril tulevikus võimalik anda etendusi üheaegselt nii suures 500kohalises saalis kui ka black box tüüpi väikeses saalis, mis rekonstrueerimise käigus muutub 190kohaliseks multifunktsionaalseks saaliks. Hoone fassaad uuendatakse täielikult ja siseruumid rekonstrueeritakse. Selle käigus teeb suure muudatuse läbi Ugala teatri kohvik, mis muutub juurdepääsetavaks ka etendusevälistel aegadel. Rekonstrueerimise käigus tekib juurde ka prooviruume. Teatrihoone krunt heakorrastatakse ning rajatakse lisa parkimiskohad, et hõlbustada publiku juurdepääsu teatrile. Ugala kõrval asetsevale Valuoja tiigikaldale on kavas rajada romantiline jalutuspromenaad.

Ugala teatri rekonstrueerimise eskiis
Foto: Arhitektid Irina Raud ja Inga Orav, sisekujunduse autor on Mait Summatavet
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785