2. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robot laob müüri inimesest kolm korda kiiremini

Müüriladumise robot SAM
Foto: Construction Robotics
Robotid hakkavad üha enam “tungima” ka ehitussektorisse. Ühendriikide ettevõte töötas välja müüriladumise roboti, kus inimese roll on ainult laotud telliste vahelt väljaulatuva mördi esteetiliseks kujundamine.

Poolautomaatse müüriladumise roboti SAM ülesanne on suurendada tootlikkust ning lihtsustada inimese rolli. Roboti väljatöötanud ettevõte näeb ikkagi masina kasutamisel nö inimese ja roboti koostööd ning kästleb neid kui ühtset meeskonda.

Roboti ülesanne on võtta kätte tellis, lisada külgedele mört ning asetada õigesse kohta. Inimese rolliks jääb tegeleda pigem nüanssidega: eemaldada liigne mört, laduda keerukaid nurki ning seada üles ehitusmaa.

Poolautomaatne robot SAM on tootja Construction Roboticsi sõnul kohanemisvõimeline töötamaks tellingutel tuule käes ning suudab korrigeerida tegevust vastavalt praktikale ka siis kui teoreetilistes joonistes on midagi valesti või nihkes.

“Kui tavapärases praktikas kirjeldavad joonised, et akna ava peab olema näiteks täpselt 3 meetrit seina nurgas, siis praktikas tuleb ette eksimusi. Kujundasime roboti nii, et ta suudaks täpsetest mõõtudest kinni pidada,” rääkis Construction Roboticsi kaasasutaja Scott Peters.

SAMi on kasutatud suuremahuliste tööde puhul, nagu haiglate ja ülikoolide fassaadid. Robot suudab samuti paigaldada telliseid nii, et seinale tekiks projektis ettenähtud tekstuur või siis pisut eenduvatest tellistest ettevõtte logo.

Robotisse on programmeeritud hulk algoritme, mis võimaldavad sel laserite abil paigaldada telliseid korrektselt, mõõta kaldenurki, suundi jms.

Tootja sõnul ei ole peamine asendada inimest, vaid võimedada inimese poolt loodavat tootlikust. Kui keskmine müüsepp suudab laduda umbes 300 - 500 tellist päevas, siis roboti abiga suudab ta saavutada tulemuse 800 - 1200 tellist päevas. Meeskond müürsepp ja SAM võrdub tootja hinnangul nelja või enama müürsepa tööga.

Ehk saavad siit idee ka Eesti ehitusettevõtjad nind robootikaga tegelevad ettevõtjad või kõrgkoolid ning võime näha uusi inimest abistavaid leiutisi ka koduturul.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785