20. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sisekaitseakadeemia kuulutab arhitektuurikonkursi uue peahoone ehituseks

Foto: Meeli Küttim
Sisekaitseakadeemia (SKA) kuulutab koostöös Eesti Arhitektide Liiduga uue õppehoone ehituseks välja rahvusvahelise arhitektuurikonkursi.

SKA on esitanud ASTRA programmi taotluse uue hoone rajamiseks Kase tänavale (16 miljonit eurot) ja taktikalinnaku laiendamiseks politseihariduse keskuses Paikusel (1,5 miljonit). Taktikalinnak on kadettide õppes hädavajalik erinevateks praktilisteks harjutusteks.

SKA omavahenditest kohendatakse õppehooneid Paikusel ning luuakse Kase tänava ühiselamutesse paremaid elamistingimusi.

Selle aasta riigi investeeringute abil teeeb SKA korda välilasketiiru Paikusel, mida hakkab kasutama ka Politsei- ja Piirivalveamet.

Aastal 2017 plaanib SKA laiendada libedasõiduks  Paikuse autodroomi – praegu saavad kadetid harjutada õppekeskuses libedasõitu ainult siis, kui on selleks sobivad ilmaolud.

Uued kaasaegsesse ja energiasäästlikku peahoonesse soovib SKA tulevikus koondada enamik õppetööst. Uus peahoone tuleb aadressile Kase 61, Tallinn. Krundil olevad lagunemisohtlikud ja ebafunktsionaalsed majad plaanib SKA lammutada. Ehituseks taotleb SKA raha  Euroopa Liidu kõrghariduse edendamise meetmest.

„Olemasolevad hooned ei vasta SKA strateegilistele vajadustele, on ebafunktsionaalsed ning ei arvesta tulevikuperspektiiviga. Osa nõukogudeaegsetest hoonetest on varisemisohtlikud. SKA kolimise või mittekolimise teemal on polemiseeritud aastaid, kogu akadeemiat on kolitud nii Paikusele, Murastesse kui ka Narva, kuid minu kindel seisukoht on, et praegune asukoht on ideaalne nii õppuritele kui  Eesti julgeolekut arvestades. Meil on ideaalne asukoht, 14 hektari suurune piisav territoorium, kuid meil puudub õppevajadusi rahuldav füüsiline keskkond, mille nüüd tahame luua,” rääkis Sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik.„Arhitektidelt nõuab Sisekaitseakadeemia uus peahoone ruumilise põnevuse loomise, nutikuse ja teadmiste kõrval paljude eriliste vajadustega arvestamist,” märkis Eesti Arhitektide Liidu president Indrek Allmann. „Loodan, et konkurss annab parima võimaliku tulemuse. Eriti tore on, kui Eesti arhitektid suudavad rahvusvahelises konkurentsis edukaks osutuda. Sisekaitseakadeemia puhul on erilised nii hoone kui ka kompleks tervikuna, sest see jääb väga pikaks ajaks Eesti sisekaitse strateegilise koolituse keskuseks.”„Sisekaitseakadeemia krundil on küll rohkelt hooneid, kuid kompleks tuleb arendada välja ühtseks tervikuks – meie plaan on rajada praeguse 15000 ruutmeetri asemele 10 000, millesse mahub ka 1200 ruutmeetri suurune spordisaal. Praegu meil korralikku spordisaali  ei ole,“ ütles Katri Raik.

„Me vajame uut hoonet, sest praegustes hoonetes on tohutu suured ja ebamõistlikud koridoripinnad, olematu energiatõhusus ja me ei saa amortiseerunud ja ebafunktsionaalsetesse hoonetesse täna isegi parima tahtmise juures rajada näiteks laboratooriume, sest olemasolev ventilatsioonisüsteem seda ei võimalda. Meil on ka praeguses õppehoones laboreid, aga kasutada seda ei saa, sest ventilatsiooni sisuliselt ei ole.“

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785