12. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome projekteerijate põud avab eestlastele uksi?

Foto: Pixabay
Soome projektbüroodel on suurte mahtude kasvu tõttu nii kodumaal kui piiri taga puudus kvalifitseeritud tööjõust. Kas see võib tähendada Eesti büroodele head võimalust siseneda naabrite turule või alustada suuremaid koostööprojekte?

Viimasel ajal otsitakse üle lahe üha aktiivsemalt projekteerimise projektijuhte ning projekteerijaid, vahendab Rakennuslehti.

Soome üks kiiremini kasvav projekteerimise- ja konsultatsiooniettevõte Vanhanen OY on viimase kahe aasta jooksul värvanud tööle enam kui 100 töötajat. Kõige suurem puudus on ettevõtte sõnul elektri- kütte- ventilatsioonisüsteemide projekteerijatest.

Ettevõtte presidendi ja juhatuse esimehe Risto Vahase sõnul on takistuseks pädeva ja kvalifitseeritud tööjõu leidmisel. Vahase sõnadest võib lugeda, et probleem on sarnane Eestiga, kus napib koolitustest.

„Kogu sektorist on puudu ka piisavast koolitusest. Ettevõtted peavad töötajaid koolitama ise ning see võtab aega aastaid. Sama seis on kinnisvara arenduses, kus on sobivate ekspertide leidmine pea et võimatu,“ rääkis ta.

Ärid laienevad kiiresti ning ressursipuudus näpistab kõiki. Vahase sõnul on puudust lisaks projekteerimise projektijuhtidele ka sobivatest projekteerijatest rekonstrueerimise valdkonnas, mistõttu ettevõtte on sunnitud tegema ka teenuste sisseostu.

Vanhanen OY personalijuhi sõnul on keeruline leida lisaks rekonstrueerimise puhul, mis on omaette kunst, ka uuemate ja kaasaegsete tehnoloogiatega hoonete projekteerijaid. Seda just viimase aja väga suure nõudluse tõttu.

Sama kogemust jagab MM Yritysrakentaja OY, kelle käive on kasvanud ligi 30 miljoni euroni ning seisab vastamisi tööjõupuudusega. Seda nii projekteerijate kui ka juhtide näol. Ettevõttel seisab ees mitmeid suuri projekte, mille mehitamise probleemiga tegelemine on igapäevatöö.

Kui detsembris mainisid Eesti ehitussektori juhid, et keeruline on leida just õigeid inimesi, siis sama jagavad ka põhjanaabrid. Ettevõtted tegelevad tugevalt strateegiate uuendamisega, kuid nende elluviimine seisab õigete inimeste ja partnerite leidmise tõttu.

Kuigi ka Eestis on projekteerimise ja ehitusvaldkonnas puudust kvalifitseeritud tööjõust võib koostöö soomlastega olla üks võimalustest, kuidas tihendada piiriüleseid sidemeid ja viia ellu koostööprojekte.

Nagu ütles Kanada ühe suurima arhitektuuribüroo B+H Architects Tõnu Altosaar Ehitusuudistele, et vaid Eestis ehitatuga maailma ei pääse „Mida rohkem te oskate, seda rohkem teid tahetakse, ja see on Eesti-sugusel väiksel turul oluline,” ütles Altosaar.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785