Akende asemele päikesepaneelid

Aken on tegelikult rahaallikas
Aken on tegelikult rahaallikas

Kaasaja arhitektuur armastab endiselt klaaspinda, inimesed armastavad avaraid vaateid. Suurte klaaspindade kasutamine aga tähendab sageli ka suuremaid energiatarbimisi ning lõppkokkuvõttes kulusid hoone kasutajale. Teadlased on aga avastanud, kuidas see enda kasuks tööle panna.

Huvi päikesepaneelide vastu kasvab suure hooga nii väikeste kui ka suurte hoonete puhul. Kuid nende kasutamine piirab sageli arhitektuurilist lahendust. Michigani Ülikooli insenerid aga töötavad selle nimel, et muuta päikesepaneelid läbipaistvaks, painduvaks ja kergemaks.

Esimesed prototüübid on juba valmis. See tähendab seda, et tulevikus võivad aknatootjad olla samahästi ka päikesepaneelide tootjad ning astuda sammu lähemale mitte ainult liginullenergia ehitusele vaid aktiivhoonete ehitamisele.

Vaata videost, kuidas läbipaistad aken-päikesepaneelideni jõuti ja kuidas need töötavad.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed