Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 18. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina mogul lubab oma 3D-prinditud majadelt imetulu

Kaader Zhuoda Grupi 3D prinditud majast
Foto: vimeo
Hiina magnaat Yang Zhuoshu, Zhuoda Grupi omanik, lubab investoritele kuni 30% aastatulu, kui hakkab Venemaale müüma 3D-prinditud maju, kirjutas Financial Times.

Väljaanne märgib, et Hiina meedial ja investoritel on aga tekkinud plaaniga seoses hulk küsimusi ning nad kahtlevad selle elujõulisuses.

Eelmisel nädalal kaasas grupi tütarettevõte Zhuoda New Materials Technology Põhja-Hiinas Hebei provintsis üle 400 000 investori raha, müües neile keerulist rahastusskeemi. Zhuoshu kinnitas investoritele, et nelja aasta peale paigutatud raha toob 20 kuni 30 protsenti kasumit.Oma sõnade tõenduseks näitas ta katkeid Vene poolega sõlmitud lepingust, mis, nagu ta väidab, võib tuua vähemalt 600 miljardit jüaani ehk 94 miljonit dollarit aastatulu.Ka Vene meedias on varem juttu olnud Zhuoshu plaanist Venemaale ehitada. Selle aasta jaanuaris sai teatavaks, et Jakuutia sõlmis temaga lepingu, et ta ehitaks kuue aasta jooksul sealses kehva taristuga regioonis välja kolm elukvartalit. Lepingu järgi peaks kerkima 300 elumaja, milles on üle 800 000 ruutmeetri, samuti koolid ja lasteaiad, ning kogu projekti hinnaks öeldi 40 miljardit rubla (560 miljonit eurot).Eelmise nädala rahakaasamise uudise peale aga avalikustas Hiina uudistesait Watching, mille üks omanikke on Alibaba Group, tolli andmed, kust selgub, et kogu Hiina kaubamaht Venemaaga on väiksem kui see, mida Zhuoda justkui kavatseb oma ettevõttega üksi Venemaalt teenida.„Kes ütleb, et minu äri ei või olla suurem kui Hiina kaubavahetus? Minu äri vastab peasekretäri (Hiina kommunistliku partei juht Xi Jinping – toim) üleskutsele avada Hiinale Venemaa turg,“ rääkis Zhuoshu. „Kui te olete selle vastu, siis olete vastu ka sellele, et toetada äri Venemaal.“Ta kinnitab, et tema ettevõte Zhuoda on juba asunud 3D-printima sünteetilisest puidust ja bambusest valmivaid maju, mida ta suudab valmistada 10 tükki päevas. „Ma võiksin ka mitte midagi teha, sest raha mul on. Aga ma tahan töötada, tahan arendada Hiina tööstust ja mul oli selleks vaja kaasata raha,“ selgitas Zhuoshu investoritele. „Aitab raha pärast vaidlemisest – pole vahet, kas 10 miljardit või 100 miljardit jüaani, ma võin need ka tagasi maksta.“Zhuoshu sõnul on 3D-prinditud elumajade tootmise rentaablus 33%, ja sellest peaks piisama kõrge protsendiga laenude ja investorite ees kohustuste täitmiseks.Watching aga väidab, et Hebei provintsi võimud alustasid Zhuoda New Materials Technology rahakaasamise protsessi uurimist. Financial Timesi kommentaaripalvele Hebei provintsist keegi paraku ei vastanud. FT kirjutab aga, et pärast kriitilise loo avaldamist Watchingis tungis selle Pekingi toimetusse umbes 60 Zhuoda töötajat, kes ähvardasid ajakirjanikke. Olles 12 tundi politsei piiramisrõngas, lahkusid nad lõpuks hoonest.Viimastel aastatel on Hiinas eriti palju tekkinud kummalisi finantsskeeme ja mahhinatsioone, kuivõrd investorid otsivad alternatiive madala tootlusega pangahoiustele, ülekuumenenud kinnisvaraturule ja volatiilsele aktsiaturule, kirjutab FT.Zhuoda korporatsioon ütleb oma kodulehel, et on loodud 1993. aastal Hebei provintsis. Ettevõttel on varasid 81 miljardi dollari väärtuses ning nad ehitavad Hiinas, Malaisias, Peruus, Prantsusmaal, Araabia Ühendemiraatides ja mõnes Aafrika riigis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785