3. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektid nõuavad Tederilt uut arhitektuurikonkurssi

Võistlustöö Tectonicum
Foto: Porto Franco
Alles löödi kokku šampusepokaale inglastega, siis teatati, et Admiraliteedi võitnud inglaste asemel soovivad investorid projekteerimislepingu sõlmida eestlastega. Nüüd soovivad arhitektid aga uut konkurssi.

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) hinnangul on Admiraliteedi basseini piirkonna arenduse arhitektuurivõistlus, mis on detailplaneeringuga määratud tingimus, läbi kukkunud. Olukorra lahendamiseks tuleb lõpuni viia avalik projekteerimistingimuste menetlus ning korraldada uus võistlus.

“Admiraliteedi basseini arendus on maamärk Eesti avalikus ruumis aastakümneteks, mistõttu peame selle õnnestumist Tallinna ja Eesti jaoks erakordselt tähtsaks,” selgitas žürii liige, Eesti Arhitektide Liidu asepresident Peeter Pere. “OÜ Porto Franco läbi viidud võistluse nn võidutöö Tallinna sadamapiirkonna ja vanalinna vahelise ala hoonestamiseks ei vasta võistlustingimustes esitatud nõudele leida mõistlik tasakaal arendaja ootuste, detailplaneeringu tingimuste ning kvaliteetse avaliku ruumi vahel, mis eriti konkreetse piirkonna puhul on eluküsimus. Ühtlasi on EAL tutvunud žürii töö korraldusega ja leidnud, et seoses erinevate arendaja poolt esitatud žürii nimekirjadega ei ole tänaseni selge, millisel alusel ja koosseisus žürii töötas.”

“Eelnevast tulenevalt saatsime Tallinna Linnavalitsusele kirja, kus juhtisime tähelepanu, et arhitektuurivõistluse tingimused ei olnud Eesti Arhitektide Liidu poolt kooskõlastatud,” lausus Peete Pere. “Probleem algas sellest, et tellija algse lähteülesande ja detailplaneeringu vahel oli liiga suur vastuolu. EAL aktsepteeris võistluse toimumist hea tahte ja usalduse märgina tingimusel, et võistlusülesandes on selgelt märgitud eesmärk parandada algset skeemi avaliku ruumi huvides.”

“Olukorras, kus võitjaks kuulutati sisuliselt arendaja ootusi kajastav lähteülesanne ilma mõistlikku tasakaalu otsimata, saame kinnitada, et Admiraliteedi ala arhitektuurivõistluse lõpptulemus on hea tava vastane ning ei ole Eesti Arhitektide Liidu poolt aktsepteeritud,” lisas Peeter Pere. “Seepärast tuleb ebaõnnestunud võistluse asemel korraldada uus, mille aluseks tuleb eelnevalt koostada uued võistlustingimused. Hea koostöö korral on võimalik uus võistlus korraldada nii, et koormus osapooltele on väike ja ajakulu minimaalne. EAL on valmis korraldajaid sobiva mudeli leidmisel aitama.”

Eesti Arhitektide Liit on Eesti arhitektide, maastikuarhitektide ja arhitektuuriteadlaste organisatsioon. EALil on 394 liiget, alates 2014. aastast on EALi president Indrek Allmann.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785