Autor: Kairi Oja • 6. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moodsas majas ei lähe ükski vihmapiisk raisku

OÜ Puhastid tootejuhi Marek Reinolti sõnul kasvab sadevee kasutamine iga aastaga
Foto: Raul Mee
Vihmavett sobib väga hästi kasutada WC-poti loputuskastis ja isegi pesu pesemiseks, kuid et see võimalik oleks, tuleb nutikad süsteemid juba maja ehitamise ajal plaani võtta.

Enamikus koduaedades seisab aianurgas või räästa all vihmavee kogumiseks tünn, kust on hea kastmiseks vett võtta. See on vana hea viis vihmavett kasutada, kuid uued ajad on toonud palju kasulikumad ja nutikamad lahendused, kirjutab 7. oktoobri Äripäev ehituse rubriigis.

Vihmavesi vetsupotti

Õige süsteemiga saab ära kasutada sisuliselt kogu taevast alla sadava vee. OÜ Vanemuise Pargimaja rajas Tartusse kortermaja, mis kasutab kogutud vihmavett tualettruumides ning pesumasinates, lisaks ka kastmisveena, ütles ettevõtte juhatuse liige Priit Truusalu.Kogu hoones kasutatud veest on vihmavesi 40%, seda muidugi juhul, kui sajab piisavalt, märkis Truusalu. Enamik kogutud veest jõuab WC-poti loputuskasti. Truusalu sõnul võib tekkida küsimus, kas vihmaveega näiteks pesu ikka kõlbab pesta, aga sobivuse üle loputuskasti ei vaidle keegi. Tema sõnul näitavad uuringud, et vihmavees on palju vähem mustust kui näiteks päev otsa kantud riietes.Vihmavesi säästab ka tehnikat, sest on pehme, eriti võrreldes Eestis tavapärase kareda veega. Kui pesumasin on tark, saab säästa ka pesuainet, märkis Truusalu.

Loe pikemalt Äripäeva kolmapäevase paberlehe Ehituse rubriigist või Ehitusuudiste uudiskirjast.

Ehitusuudiste uudiskirjaga liitumine on tasuta ning seda saab teha artikli all oleval uudiskirja liitumiskastis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785