Autor: Sulev Senkel • 7. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida ootavad ehitusettevõtjad RKASi uuelt juhilt?

Foto: Pixabay
Riigi Kinnisvara AS juhatuse uueks liikmeks ja esimeheks nimetas nõukogu sel nädalal Urmas Somelari. Ehitusuudised.ee uuris ehitusettevõtjatelt, mida nad värskest juhist teavad ning mis on nende ootused.

Ehitusettevõtjatele on RKASi juhiks nimetatud Somelar küllaltki tundmatu persoon ning enamikel puudub Somelariga varasem kokkupuude. Ettevõtjad hetkel enamasti ootusi üles ei kruvi, vaid soovivad pigem kuulda Somelarilt endalt, mis plaanid tal on ning arvamus kujuneb aja jooksul.

Küsisime ehitusettevõtjatelt kaks küsimust:

1. Kas olete varasemalt kokku puutunud Urmas Somelariga? Kui jah, siis millisena teda hindate?

2. Millised on teie ootused uuele RKASi juhile? Mida ta järgmise kolme aasta jooksul peaks käsile võtma?

Raivo Rand kaasomanik

Rand&Tuulberg

Urmas Somelariga mul varasemat kokkupuudet pole olnud

RKASe näol on täna tegemist ühe suurima tellijaga, kes on oma hanked teinud korrektselt ja olnud ehitajatele hea partner. Loodan, et see niimoodi ka jätkub.Kui nüüd rääkida ootustest uuele juhile ja vaadata tema varasemat tausta finantssektoris, siis loodan, et RKAS hakkab hindama tulevikus ka tellija riske. Näiteks kui üks firma ehitab väga mahukat objekti ja alustab samal ajal teist või kui sama ehitusettevõte, kes hilineb tähtaegades, saab uue lepingu.Siinjuures on praktika näidanud, et kui hävib üks objekt on oht või risk, et hävivad ka teised. Siin peakski vaatama lähemalt maailmapraktikat või näiteks Soomet.Ei saa tellida üle ettevõtja võimekuse. Tuleb osata adekvaatselt hinnata, et see kes pakub, sellel peab olema ka võimekus teostuseks.Samuti elavdaks see ehitusturu kõiki tegijaid.

Andres Trink

Merko AS juhatuse esimees

Tean Urmas Somelari Swedbanki aegadest.  Tegemist on väga põhjaliku, tööka ja professionaalse juhi ja spetsialistiga, kes tunneb põhjalikult pangandust ja samuti kinnisvara valdkonda, kuna ta kinnisvara finantseerimisega pikki aastaid kokku puutus.  Urmase üks tugevusi on minu hinnangul see, et ta näeb suurt pilti ja on võimeline samas ka detaili minema.  Mul on siiralt hea meel, et RKASi nõukogu on leidnud võimeka juhi ja et Urmas otsustas end selles rollis proovile panna.

Eks ootused juhile paneb eelkõige paika RKASi nõukogu.  Mina ootan seda, et ta kiiresti RKASi masinavärgist nii-öelda läbi hammustaks.   Samuti oleks tore kui hangete läbiviimisel paraneks ehitusprojektide kvaliteet.  Ka peaks uue juhi fookuses olema kõigi pakkujate võrdse kohtlemise tagamine RKASi projektide elluviimisel.

Tiit Kuuli

Oma Ehitaja AS nõukogu esimees

Ehitusvaldkonna ootus on, et jätkuks RKASi arendamine riigi kinnisvara investeeringuid läbiviivaks kompetentsikeskuseks.  Tänaseks on kindlasti osa teed käidud, aga minna on veel.

Kaido SomelarAS Ehitustrust

Minu ootused uuele juhile on selgelt olemas. Eelmisel perioodil tekkis olukord, kus objektid kuhjusid lühikesele perioodile ja see mis taolise olukorraga kaasnes, oli ilmselgelt ebamõistlik. See ei ole kerge ülesanne, kuid töö jaotamine perioodile ühtlaselt on vajalik.

Kohtudes uue juhiga saan kindlasti oma teisi mõtteid tutvustada ja nii edasisele arengule ka kaasa aidata.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785