Muru katusel hoiab sooja ja tõkestab müra

Nanyangi Tehnoloogiaülikooli kunsti-, disaini- ja
Nanyangi Tehnoloogiaülikooli kunsti-, disaini- ja

Murukatus pole üksnes silmale ilus, vaid annab ka lisasoojustuskihi, mis hoiab suvel katusealust ülekuumenemise eest ning talvel soojemana. Lisaks aitab murukatus suure paduvihma korral kanalisatsioonivee hulka vähendada ning tõkestab müra.

Murukatus ja muu maapinnast kõrgem haljastus kogub tasapisi populaarsust ka looduslikultki rohelises Eestis. Kaubamärgi Greenroof all tegutseva murukatuste paigaldaja OÜ VegTrade juht Meelis Tammik selgitas, et nii-öelda rohelisi katuseid on kaht tüüpi. “Täiesti erinevalt käituvad murukatus ehk kõige tavalisem mätaskatus ja uuema aja katusehaljastus, mis tehakse kukeharja taimedega,” rääkis Tammik.

Kõige suurem erinevus seisneb katuse kaalus, mis sõltub muru alla paigaldatava kasvupinnase paksusest. “Kukehari on väga moodi läinud, kuna ta on katusel kõige vastupidavam ja koloriitsem, õitseb ilusasti ning teda ei ole vaja niita,” selgitas Tammik.

Mätaskatus läheb Tammiku sõnul käest ära kohe, kui seda ei niideta. Niitmine katusel, kui tegemist pole just lamekatusega, on aga omaette ettevõtmine, mida tuleks suvel teha umbes kord nädalas. Samas kannatab mätas üldjuhul tallamist ning ka autoga peale sõitmist, hooldusvaba kukehari on lihtsalt silmale ilus vaadata.

Loe murukatuste ehitamisest pikemalt tänasest (16. september) Äripäeva paberlehe Ehituse rubriigist.

Osale arutelus

  • Kadrin Karner
    Äripäeva kaasautor

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed