Autor: Kairi Oja • 9. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusjuht: tööohutus paistku välja juba eelarvest

Foto: EPA
Liiga lüikesed ehitustähtajad soosivad kiirustamist. Ehitustähtaegu kiputakse tihti kokku suruma, ent see on ohtlik, ütles ehitusfirma ASi Rand & Tuulberg ehitusjuht Priit Vakmann.

Äripäeva teemaveeb ehitusuudised.ee korraldab 8. oktoobril praktilise seminari "Ohutus ehitusplatsil".

Tööinspektsioon, ehitusele spetsialiseerunud töökeskkonna koolitajad ja kogenud ehituse projektijuhid-praktikud ja proffid juhivad tähelepanu kitsaskohtadele ehitusplatsidel ja jagavad soovitusi tööohutuse paremaks korraldamiseks.

Töötuba lõpeb külastusega Baltimaade ühe moodsaima Promenaadi elamukompleksi töömaale, kus osalejad saavad oma silmaga kaeda, kuidas tööohutuse alane tegevus toimib.

LISAINFO JA REGISTREERIMINE SIIT

“Vähemalt riik peaks näitama eeskuju ega lubama töösse hankeid, kuhu on sisse kirjutatud kiirustamisest tulenevaid rikkumisi ja absurdseid täht­aegu. Tööõnnetused ning kiirustamine on seotud,” sõnas Vakmann. Ligi 30% tööõnnetustest ehitustel moodustavad kukkumised kõrgustest. Aja säästu huvides asendatakse statsionaarsed tellingud või töölavad vahel redelitega, kuid see tõstab Vakmanni sõnul õnnetuse tõenäosust mitu korda. “Kiire tempo sunnib tihti tööohutuse tagamiseks vajalikke toiminguid ­eirama,” märkis ta.

Ohutus paistku välja juba eelarvest

Vakmann on veendunud, et selged ja lihtsad reeglid, kontroll ja nõudlikkus koos inimeste haritusega annavad parima tulemuse. Karistuste ja ettekirjutuste taustal ei tohiks unustada hästi korraldatud ja ohutute tööprotsesside eest ka tunnustada. “Ka eelarvetes tuleb ette näha vajalikus mahus vahendeid tööohutuse tagamiseks,” lausus ta.

ASi Merko Ehitus Eesti kvaliteediosakonna juhataja ­Enno Põdra hinnangul esineb nii-öelda tüüpvigu õnnetuste põhjustajatena vähe, kuna nende tekkimise ohust ollakse teadlikud ning ohtude likvideerimiseks vajalikud meetmed nähakse ette tööohutusplaanides. Põder ütles, et igal nädalal tuleb tööohutuse tagamine objektil üle vaadata. “Igapäevast kontrolli teeb ehitusplatsi meeskond, ettevõttesisest järelevalvet teeb kvaliteediosakond ning üldisemat kontrolli teevad divisjonijuhid,” loetles Põder. Lisaks jälgivad tööturvalisuse nõuetest kinni pidamist alltöövõtjad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785