26. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: ehitussektor maadleb endiselt maksuvõlgadega

Foto: EPA
Krediidiinfo AS värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2015. aasta esimesel poolel on maksuvõlgadega ehk riigile võlgu olevate ettevõtete arv pöördunud viie-aastase langustrendi järel taas tõusule. Äripartneritele võlgu olevate ettevõtete arv aga jätkab vähenemist.

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal suurenes aastaga 4,6 protsendilt 5,3 protsendile, kokku on võlgu 3 634 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal on suurenenud pea kõikides tegevusalades, neist suurima osakaaluga on majutus ja toitlustus- (10%), ehitus- (9,4%) ja töötleva tööstuse sektor (8,6%). Maksuvõlgadega ettevõtete arv on suurenenud ka kõikides maakondades.

Foto: Krediidiinfo

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas mõõdukat vähenemist ning kokku on maksehäiretega ettevõtteid 3,1 protsenti ehk 2 125 aktiivselt tegutsevat ettevõtet. Kõige rohkem on maksehäiretega ettevõtteid majutus ja toitlustussektoris (7,2%) ning ehitussektoris (5,4%).

Negatiivse krediidihinnanguga ettevõtete osakaal tegevusalades, august 2015

Samuti on aastaga vähenenud võlasummad. Maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid (-3,7%), moodustades kokku veidi üle 33 miljoni euro. Keskmine maksehäire summa oli 871 eurot. Kolmveerand maksehäirete kogusummast kuulus kahele sektorile – ligi 46% mäetööstuse ja töötleva tööstuse sektorile ning 23% veondus ja laondus sektorile.

Maksehäiretega ettevõtete osakaal tegevusalades 2014 ja 2015 võrdlus
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785