Autor: Marta Jaakson • 20. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio juhtidel viimaks ärikeeld

Vaeküla kooli ehitanud firma Elinord Ehitus (endine Facio) jättis Vaekülakoolimaja renoveerimise pooleli.
Foto: Raul Mee
Kurikuulsa ehitusfirma Facio juhid Riho Kalve ja Kaido Saveljev said viimaks ärikeelu. Tõsi, see on osaline, mistõttu nad võivad jätkata tegevust väljaspool ehitusäri, kirjutab Äripäev.

Mullu oktoobris otsustas Harju maa­kohus kohaldada Riho Kalvele ja Kaido ­Saveljevile ärikeelu, mis keelab meestel tegutsemast ehitusvaldkonnas juriidilise isiku ning juhtorgani liikmena kuni Facio Ehituse OÜ pankrotimenetluse lõppemiseni.

Kohus leidis, et osaline ärikeeld on vajalik, kuna Kalve ja Saveljev sõlmisid jagunemislepingu, muutes sellega äriühingu maksejõuetuks, ning jätkasid samal ajal tegevust uues äriühingus, millele anti üle ka peamine vara.

Mitte ainult ehituse valdkonnas, vaid laiema avalikkuse silmis negatiivset kuulsust kogunud Facio juhid Riho Kalve, Kaido Saveljev ja Toomas Tromp esitasid aastatel 2004–2007, mil tegutses veel Facio Ehituse AS, käibedeklaratsioonides ning tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonides maksuhaldurile valeandmeid. Kokku jäi selle tulemusel riigile maksutuluna laekumata 851 000 eurot.

Kohtu­asja ja maksuvõla maharaputamiseks muutus Facio Ehituse AS aktsiaseltsiks Räga ning selle kõrvale sündis uus Facio Ehituse OÜ. Mullu jaanuaris avaldatud riigikohtu lahendiga mõisteti nii Räga kui ka uus Facio Ehituse OÜ kriminaalasjas õigeks. Põhjuseks see, et Räga oli selleks hetkeks juba pankrotis, mis kuulutati välja 2013. aasta suvel ning mis novembri alguses vara puudusel rauges.

Maksuameti nõue ettevõtte vastu oli koos intressidega selleks ajaks kasvanud 1,3 miljoni euroni ja see kanti maha. Facio Ehituse OÜd polnud aga kuriteo toimumise ajal veel sündinud ning seaduse järgi ei saanud ka teda karistada. Riigikohus märkis, et sarnaste küsimuste paremaks lahendamiseks oleks tarvis seadusi muuta.

Kalve ja Saveljeviga seotud firmad

Riho Kalvel on äriregistri andmeil kehtivad seosed 19 firmaga, millest 3 pankrotis ning 2 kustutatud.

Kaido Saveljevil on äriregistri andmeil seosed 11 firmaga, millest 4 pankrotis, 4 kustutatud ja üks kustutamishoiatusega.

Praeguseks on pankrotti läinud veel samade omanikega seotud Elinord Ehitus OÜ (end Facio Grupp), Torutööde Projektijuhtimise OÜ (end Facio Enviro), CPK Elekter OÜ (end Facio Elekter), Facio Ehituse OÜ ja omakorda Facio Ehituse OÜst jagunenud Facio Eesti OÜ. Nende kõrvale lõid Facio omanikud uue ettevõtte Riito Ehituse AS.

Ärikeeld takerdus vaidlustesse.

Kuigi osalise ärikeelu mõistis kohtunik Meelis Eerik Facio endistele juhtidele Kalvele ja Saveljevile juba mullu oktoobris ning jõustumise ajaks määras “viivitamatult”, siis vaidluste tõttu sai see lõpliku lahenduse alles tänavu augusti alguses.

“Ärikeelu registrisse jõudmise pika perioodi põhjuseks on asjaolu, et ärikeelu kohaldamise määrust, sealhulgas selle viivitamata täidetavust, vaidlustati mitmes kohtuastmes kuni riigikohtuni välja,” selgitas Eerik.

Viimane võimalik kohtuaste, riigikohus, asja aga enam menetlusse ei võtnud. Äriregistrisse kantakse keeld kohtulahendi alusel. Lahend, millega keeld määrati, edastati äriregistrile 5. augustil ning samal päeval on ärikeelud ka äriregistrisse kantud. Justiitsministeeriumi pressiesindaja kinnitas, et äriregister pole kande tegemisega viivitanud. Ka Facio Ehituse OÜ pankrotihalduri Peeter Sepperi sõnul pole viivitusega seoses midagi kavalat teoksil.

Ärikeeld tähendab keeldu olla ettevõtja, juriidilise isiku juhatuse või seda asendava organi liige, juriidilise isiku likvideerija ja prokurist.

Ärikeelu all isik ei saa esitada kandeavaldusi äriregistrile ega anda selleks volitusi.

Ärikeeld piirab kohaldamise korral isiku ettevõtlusvabadust ning on üldjuhul seotud pankroti­menetlusega.

Keelu saab määrata vaid kohus.

Keeld on ennetava iseloomuga, et vältida takistusi pankrotimenetluses ja kaitsta võlausaldajaid.

Ärikeelu kohaldamine ei lõpeta juhatuse liikme õigusi ega mõjuta tema tehtud tehingute kehtivust.

Eelkõige peab ärikeelu saanud isik ise astuma mõistlikke samme, et tagada ärikeelu täitmine: astuma tagasi juhatuse liikme kohalt, mitte andma nõusolekut juhtorganitesse valimiseks, mitte tegutsema keelatud tegevusalal.

Ärikeelu rikkumine on karistatav kuriteona.

Äriregistri kandel ei ole õiguslikku tähendust, vaid selle tähendus on informatiivne. Ärikeeld kehtib puudutatud isikutele (või nende esindajale) kättesaamise hetkest, sõltumata sellest, kas vastav kanne on tehtud registrisse või mitte.

Jätkab äriga

Riho Kalve on jätkuvalt 14 firma juhatuse liige, millest üks on pankrotis. Kalve põikles ärikeelu kommenteerimisest kõrvale ning ei öelnud, milline valdkond keelatud ehitusvaldkonna asendaks, öeldes, et pole sellele veel mõelnud. Riho Kalve firmal Ringvald OÜ puudub äriregistris tegevusvaldkond. 2013. aasta aruandes on kirjas, et firma tegeleb hoonestamisega. Kalve sõnul tegeleb firma kinnisvara arendamisega, ent mitte ehitusega.

Kalve firmade üks osanik on tema enda ja Toomas Trombiga seostatud firma, Luksemburgis registreeritud Baltic Construction group S.A. Kalve ise firma omanikuks olemist ei kinnita ega lükka ka ümber. “Ma ei saa seda kommenteerida,” ütles ta.

Osalisest ärikeelust hoolimata esindas Kalve ehitusfirmat mullu ka riigikohtus. Kui 2014. aasta jaanuaris Räga ja uus Facio kriminaalasjas õigeks jäid, oli suuresti põhjuseks Räga pankrotimenetluse lõppemine vara puudumisel raugemisega. See andis meestele võimaluse nõuda kaotanud poolelt välja menetluskulud.

Nii mõistiski ringkonnakohus Tallinna linnalt Facio juhtide kasuks välja esimese ja teise astme kohtus kantud menetluskulud. Tallinn pidi tasuma menetluskulusid summas 3291,50 eurot ja Meelis Kukk summas 249,25 eurot.

Riigikohus leidis, et kuna ringkonnakohtu otsuse resolutsioon jääb muutmata, jääb ringkonnakohtu määratud menetluskulude jaotus jõusse. Toona esines just Kalve kaebuse esitaja esindajana.

Paadiärigi pole plekitu

Meestel on lubatud edasi tegutseda teistes valdkondades peale ehituse. Nii tegutsebki Riho Kalve äriregistri andmeil edasi paadiäris, kus jagub samuti muresid. Aasta alguses kirjutas Äripäev Riho Kalvele kuuluva paadiäri Best Marine müügimehest Kaj Sarlinist, kes jättis nii kliendid kui ka pankrotis paadiäri ning alustas Riho Kalvele kuuluvas firmas, mis tegutseb samades ruumides ning samas tegevusvaldkonnas, kus Sarlini enda firma Baltic Boat Center tegutses.

Facio Ehituse OÜ pankrotihalduri Peeter Sepperi sõnul pole pankrotimenetluse lõppu veel oodata. Nimelt on menetluses veel hagi ja nõudeavaldus, mille kaudu võib pankrotipessa vara tekkida. Mõlemal juhul on teiseks osapooleks Riigi Kinnisvara AS.

Sepperi hinnangul lõpeb menetlus aga suure tõenäosusega siiski raugemisega. “Vara seal ei ole, ei näe ka mingit võimalust, et sinna midagi märkimisväärset laekuks. Pankrot kuulutati välja sellel alusel, et võlausaldajad maksid kohtudeposiiti raha kohtukulude katteks, seal ei olnud mitte mingisugust vara,” nentis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785