Autor: Eva Kiisler • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ära maga maha! Arvamusfestivali TOP 7 arutelu ehitajaile

Foto: Arvamusfestival
Täna ja homme Paides toimuval Arvamusfestivalil korraldatakse tänavu paarsada arutelu. Valiku hõlbustamiseks sõelusime kirevast kavast välja seitse arutelu, mis kõnetavad ehitusvaldkonna inimesi.

1. Südametu linn – augud meie linnade südametes

14. 08 Linnaruumi alal kell 14.30-16.00

Arvamust avaldatakse suurte projektide mõju üle linnastruktuurile, majandusele, inimeste liikumisele jne. Kas suured projektid, mida tehakse äärelinnadesse (RailBaltic'u uued jaamad, Tartu Ülikooli arendused Maarjamõisa põldudel jne) suunavad elu veelgi enam äärelinnadesse ning suretavad ajaloolised kesklinnad välja või tekitavad hoopis majanduslikult edukad keskused, mis loovad sümbioosi olemasoleva struktuuriga?

Teema keskmes on ka tänavu EV100 programmi raames läbiviidav linnasüdamete uuendamise programm ning selle mõju kohalikule elule ja linna majandusele.

Moderaator:Andres Ojari (arhitekt / arhitektuuri ja linnaplaneerimise professor)

Osalejad:Georg Linkov (Kärdla linnapea) Mart Kalm (akadeemik, arhitektuuriajaloolane, EKA rektor) Raivo Vare (majandusteadlane, endine transpordiminister).

2. Kuidas jõuda koostöös välisturgudele?

14.08 Orualal kell 17.00 – 18.30

Eesti ettevõtjate koostöövõimekus - milline see on? Toimivad lahendused välisturgudele liikumisel. Miks mõned asjad on kellelgi hästi toiminud, millised on õppetunnid.

Moderaator: Lehar Kütt (KredEx)

Osalejad: Anne Sulling, Sven Mats, Ivar Siimar, Robert Kitt.

3. Projekteerides turvatunnet - Eesti riigikaitse ruumiline mõõde

 14.08 Julgeoleku alal kell 12.30- 13.50

Arutame riigi julgeoleku suurendamisest läbi planeeringute. Millised ohud tulenevad sellest, et meie piiriäärsed alad tühjenevad inimestest? Kuidas toimub linnade funktsioneerimine kriisisituatsioonis (näiteks valglinnastumisest tingitud probleemid kütusekriisi puhul jne)? Kas tähtsate objektide kokku panemine (näiteks Ülemistele tekkiv lennujaama, RailBaltiku ning bussijaama ühtne kompleks või uus nn superministeerium) suurendab turvalisust või loob soodsa olukorra terroristlikule tegevusele?

Moderaator:Sten Allik ( Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Rakendusuuringute Keskuse ülem) ja Oliver Alver (endine Rakvere linnaarhitekt). 

Osalejad:Toomas Paaver (Endine siseministeeriumi planeeringute osakonna nõunik), Hannes Kont (Siseministeeriumi päästepoliitika asekantsler) ja Jonatan Vseviov (Kaitseministeeriumi asekantsler). 

4. Kelle rajada on meie linnade uued maamärgid?

14.08 Linnaruumi alal kell 17.00-18.30

Nelja suurema erakonna esindajate arutelu meid ümbritseva elukeskkonna teemadel. Eesmärk on tõmmata rohkem tähelepanu meie linnaruumile ning selle probleemidele ja võimalustele. Teeme ka väikese tagasivaate erinevatele protsessidele, muudatuste põhjustele ja tulemitele, mis on valdavalt nende nelja erakonna juhtimisel meid ümbritsevas ruumis toimunud.

Moderaator:Johannes Tralla (ajakirjanik) ja Toomas Tammis (EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan).

Osalejad:IRL-i, Keskerakonna, Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna esindajad. 

5. Rail Baltic postidel läbi Tartu ja tunnel Helsingisse - kas vastandlikud või täiendavad?

14.08. Rohelise Eesti teemaalal 17.30 – 19.00

Rail Balticu afäär on kümneid kordi suurem kui VEB fondi lugu ja pea sama “hea” kui “vaese” Kreeka abistamine. See lõikab kui noaga looduskooslusi, hävitab kodusid ja uputab Euroopa maksumaksja raha sohu. Mõistlikumad ja pikaajalise vaatega lahendused on olemas!

Moderaator:Olev Tinn (Erakond Eestimaa Rohelised)

Osalejad:Priit Humal (ettevõtja, MTÜ Avalikult Rail Balticust), Aleksander Laane ja Küllike Reimaa (Erakond Eestimaa Rohelised). 

6. Millist juhti ettevõtlusmaailm vajab?

15.08.2015 Tööelu alal kell 12.30 – 14.00

Soovime elada kaugeleulatuva visiooni ja eesmärgiga. Kuidas selleni jõuda ja mis on juhtimise roll selles? Milliseid tuleviku juhte vajame, et luua jätkusuutlikkust nii ettevõtte, riigi kui ka ühiskonna tasandil laiemalt?

Moderaator:Marko Siller (KPMG jätkusuutlikkuse nõustaja ja Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi juhatuse liige)

Osalejad:Hanno Tomberg, juhatuse esimees, EAS; Evelyn Sepp, tegevjuht, MTÜ Teenusmajanduse Koda; Eesti Energia esindaja Karla Agan (Energiamüügijuht), Üllas Täht, ettevõtja.

7. Kas heast palgast piisab?

 15.08 Tööelu alal kell 15.00- 16.30

Palk ei ole tööotsija jaoks enam ainuke motivaator ning täna arvestatakse töökoha valikul ka lisahüvesid, nagu tööaja paindlikkus ning sportimise ja tööalase arengu toetamine. Kutsume arutlema teemal, kuidas tööandjana leida ja hoida parimaid töötajaid, kas tööandja jaoks on pikas perspektiivis madal palk kasumlik ja milline on palgapoliitika mõju organisatsiooni jätkusuutlikkusele.

Moderaator:Mikk Granström (PÖFFi administratiivjuht)

Osalejad:Klaas-Jan Reincke (Flowtime OÜ), Kadri Seeder (Palgainfo Agentuur), Marko Raid (AS Tallinna Sadam, finantsjuht), Riina Käi (AS Tallinna Vesi, finantsdirektor ja juhatuse liige), Anneli Turkin (AS Tallinna Lennujaam, juhatuse liige). Arutelu korraldab Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum.

Vaata festivali täiskava siit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785