7. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraindeks kukkus tugevalt teist kuud järjest

Foto: Remko De Waal/EPA
Pindi Indeks langes juulis 6% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1190 eurot. Veel juunis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1272 €/m² ja mais 1343 €/m², kirjutab Pindi oma värkses kuuülevaates.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset

Kui 2015. aasta juunis tehti indeksilinnades 1113 korteriomandi tehingut, siis juulis tehti  1266 tehingut. Võrdluseks- 2104. aasta juulis tehti indeksilinnades 1093 korteriomandi tehingut.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 18 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 69  protsendi võrra kõrgemal.

Soovitus ostjatele- kaubelge agressiivselt

Enamus suuremates linnades on prognoositud kinnisvarahinnalangus maad võtmas- müüjatele on see halvaks uudiseks, kuid ostjatel tasub agressiivselt kaubelda, sest pakkumine on nõudlusest kõrgem.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman ütles, et pakkumiste arv pole vähenenud, küll on aga varasema kiire hinnatõusu valguses vähenenud märkimisväärselt inimeste ostuvõime, mis viib nõudluse alla. „Kui aasta tagasi oli igale korterile piltlikult öeldes üks ostja, siis nüüd on igale korterile alla ühe ostja ning keegi peab hinnas järgi tulema, et oma vara müüdud saaks. Soovitame ostjatel suhtuda olukorda külma närviga ning otsida see hinnalangetaja üles,“ lausus ta.

Sooman lisas, et näiteks Tallinnas on kõigest ühe kuuga langenud keskmine tehinguhind 5 protsendi võrra, mis sunnib paljusid varamüüjaid oma hindu korrigeerima. „Pikaajalist langust me ei näe, kuid praeguse turuvõnke valguses on võimalik päris häid tehinguid teha,“ lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785