5. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara investeerimismahud kasvavad rekordkiirusel

Tallinn
Foto: Raul Mee
Colliersi analüütikud ennustavad, et  2015. esimese poolaastaga saavutatakse 2014. aasta kogumahu tase. Peamiseks põhjuseks on muuhulgas mitmete suurte objektide müügid.

Tallinna büroopindade turg on endiselt aktiivne. Kinnisvaraomanikud on teatanud, et 2014. aasta lõpus – 2015 alguses valminud kontoriprojektid olid enne valmimist peaaegu täielikult välja üüritud, mis võimaldab arendajatel säilitada positiivset meelestatust ja planeerida järgmisi arendusetappe.

„Büroopindade turu hetkeseis on tõesti positiivne, kuid kontoripindade laiem valik asetab üürnikud tugevamale läbirääkimispositsioonile ning arendajad on juba valmis tegema allahindlusi ja pakkumisi meelitamaks ligi suuremaid üürnikke. Lisaks on üha keerulisem ruume nö paberil välja üürida ja seetõttu suudavad ehitustöödega alustada ainult hea kapitaliseeritusega arendajad,“ kommenteeris Colliers International Advisors partner Margus Tinno.

Käesoleval hetkel on valdav osa büroopinna neeldumisest Tallinnas toimunud infotehnoloogia (IT ja kõrgtehnoloogiafirmad) ja kommunikatsioonisektori toel. Kui mõned aastad tagasi andsid suure osa kontoripindade turu arendusse riik, siis nüüd kasutab avalik sektor uusarendusteks pigem omi vahendeid, mistõttu ei ole märkimisväärset panust avalikult sektorilt vabaturu kontekstis puhul oodata. Lao- ja tööstuspindade osas on Tallinnas ja selle lähiümbrus jätkuvalt aktiivne, 2015 maikuu seisuga on ehituses ligi 154,000 m2 pinda.

Peamine sektor on siinkohal laondus, kus võib juba ka märgata survet üürihindadele. Kuigi üüriturul olevate kaasaegsete laopindade valik on endiselt võrdlemisi väike, on nõudlus selliste pindade järgi mõnevõrra vähenenud. Investeerimisturg liigub investeeringumahtude mõttes rekordkiirusel ja eeldatavalt saavutab 2015. aasta esimese poolaasta investeeringute maht 2014. aasta taseme (2014. aasta kogumaht oli 240 miljonit eurot).

„Selliste tulemuste põhjus on eelkõige 2015. aastal toimunud mitme suurema objekti  müük, näiteks senine suurim tehing Radisson Blue Sky ost EfTEN Capital poolt kui ka erinevate suuremate ja väiksemate portfellide müük. Tänu mitmetele aktiivsetele erainvestoritele, mis on suurendanud turul osalejate koguarvu veelgi,  samas arvestades investeerimisobjektide vähesust, investorite piisavat kapitaliseeritust ja madalaid intressimäärasid on tekkinud lisasurve juba niigi märkimisväärselt alanenud tootlusele.

Võib ennustada, et juba 2014. aastal toimunud märgatav tipptootluse alanemine jätkub kergelt ka 2015. aastal,“ lisas Tinno. Kuigi investeerimisturg on väga aktiivne, on peamine fookus jätkuvalt Tallinn ja selle ümbrus. Regioone peetakse riskantseteks ja need on huvitavad ainult juhul, kui on olemas tugev üürnik tugeva üürilepinguga ning hinnastamine on regiooni riski arvestav.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785