4. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurim büroohoone sai nurgakivi

Mainor Ülemiste Nõukogu esimees Ülo Pärnits Öpiku büroohoone nurgakivi asetamisel
Foto: Rene Altjõe
Sel nädalal asetati nurgakivi Tallinnas Ülemiste Citys kerkivale Eesti suurimale büroohoonele, mis hakkab kandma Eesti astronoomiakoolkonna ühe rajaja Ernst Julius Öpiku nime.

Hoonet arendava Mainor Ülemiste juhatuse esimehe Margus Nõlvaku sõnul saab 44 000-ruutmeetrise brutopinnaga paaristornist Eesti suurim kontorihoone. “Esimene 22 000-ruutmeetrine hooneosa valmib järgmisel aastal,” kinnitas Nõlvak.

Lennujaama, Ülemiste järve ja Tallinna vanalinna vaadetega Öpiku maja esimese torni 13 korrusel saab olema üle 14 000 ruutmeetri büroopinda. 1365-ruutmeetriseid tüüpkorruseid saab kasutada ühe suure büroona või jagatuna eraldiseisvateks väiksemateks kontoriteks. Lisaks on Öpiku majja planeeritud rajada seminarikeskus. Hoone esimesel korrusel saab olema avar fuajee ja kohvik, maa-alusele korrusele on planeeritud parkimismaja ja jalgrattaparkla.

Öpiku maja on projekteeritud Agabus Arhitektid ja Architect 11 koostöös vastama B-energiaklassi ja LEED Gold sertifikaadi nõuetele. Ehituse peatöövõtja on Merko Ehitus Eesti. Öpiku maja on järjekorranumbrilt 16. ehitatav või renoveeritav hoone Ülemiste City linnakus, mida arendatakse eesmärgiga tuua Eestise tippfirmasid ja rahvusvahelisi spetsialiste ja aidata seeläbi kaasa Eesti majanduse arengule.

Öpiku maja nurgakivi asetamise tseremoonial osalenud maailmakuulsa teadlase pojapoja, värvika Briti poliitiku, endise parlamendiliikme ja Londoni linnapeakandidaadi Lembit Öpiku sõnul on Ülemiste City komme austada nimekaid Eesti teadlasi ja anda linnaku ehitistele nende järgi nimi, igati sümpaatne traditsioon. “Öpiku maja nimi aitab hoida vanaisa mälestust ja tunnustab tema panust silmapaistva Eesti teadlasena,” sõnas Lembit Öpik, kinkides nurgakivi tseremoonial Ülemiste City linnakule mälestuseks antiikse teleskoobi.

EstCube satelliidi korpusega müüriti hoone vundamenti mäluseade värskete uudiste, hoone sünniloo ja Ernst Julius Öpiku teaduslike materjalidega. 1893. aastal Kundas sündinud ja 92-aastaseks elanud Öpik (dr. phil. nat.) oli ka viljakas helilooja ja pianist ning tänasel tseremoonial kandis Trio Comodo ette valiku tema loomingust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785