8. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RE/MAX: Eestlased on usinad kolijad

Kolimine
Foto: Andras Kralla
RE/MAX Europe viis läbi üle-Euroopalise uuringu, mis ütleb, et kõige usinamad kolijad on soomlased, rootslased ja šveitslased, kes vahetavad elukohta keskmiselt kuus korda elu jooksul.

Eestit küll uuringusse ei olnud kaasatud, kuid hinnanguliselt võib eestlased kolimise valmiduse osas jagada kahte vanusegruppi, kommenteeris RE/MAX Eesti juhatuse liige Heiti Karafin.

Üle 50-aastased Eesti inimesed on tõenäoliselt märksa paiksemad, kui nooremad. See on tingitud paljus nende inimeste noorusaja võimalustest, kus elukoha võis inimese enda vaba tahte asemel määrata riiklik suunamine.

„Seevastu noorem generatsioon on olnud väga muutuste aldis. Tihtipeale juhtub, et varastes kahekümnendates noored elavad sõbrapäeval ühes üürikorteris, jaanipäeval teises ja jõulud võtavad vastu taas vanematekodus,“ tõi Heiti Karafin näite otse elust. „Nii kolivad tänased noored kindlasti sagedamini, kui on RE/MAX Europe uuringu alusel tänane Euroopa keskmine ehk neli korda.“

RE/MAX on esindatud enam kui 95 riigis üle maailma. Eestis töötab frantsiisilepingu alusel viis RE/MAX kinnisvarabürood.

Elukoha vahetamise taga võivad kõige muu kõrval olla kinnisvara kvaliteedist tulenevad põhjused. Nõukogudeaegne elamufond on paljus moraalselt vananenud. Selle remontimise kõrval võib lihtsam tee olla kolimine kvaliteetsemale uuele pinnale, mille omamise kulu on soodsam.

„Kiiresti muutunud maailm on vähendanud juurtest iga hinnaga kinnihoidmise mentaliteeti, kus inimene elas sünnist surmani esiisadelt päritud kodus. Kodu vahetamine vastavalt vanusele, vajadustele ja võimalustele on tänapäevane Euroopa standard,“ järeldas Heiti Karafin.

RE/MAX Europe uuringu alusel on paiksemate eluviisidega hispaanlased, poolakad ja slovakid, kes kolivad elu jooksul kõigest kaks korda. Tšehhid, itaallased ja portugallased kolivad eluea jooksul kolm korda.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785