Autor: Kaisa Gabral • 27. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusesektori uued tuuled jätavad ellu tugevamad

Kevade töömaht ehituses kasvab, kuid mitte tormiliselt, ütles Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink
Foto: Raul Mee
Märgid näitavad, et ehituses on tööd lisandumas, kuid tiheda konkurentsi tõttu jäävad ellu vaid tugevamad.

"Kellele tööd ei jagu, peab tegema midagi muud," ütles Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink ehitusturu olukorra kohta. Kevad on toonud ehitussektorisse tööd juurde, ütles konjunktuuriinstituudi analüütik Marje Josing. Ka Nordeconi juhi Jaano Vingi sõnul puhuvad praegu paremad tuuled. "Nagu igal kevadel, elavneb ehitus ka tänavu soojade ilmade lähenedes. See on hea aeg alustada uute ehitustega ning eks seetõttu näevad ka ettevõtted asju positiivsemates toonides," märkis Vink.

Josing ütles, et 37% ettevõtetest on viimasel kolmel kuul tööde maht kahanenud, aga 20%-l on maht kasvanud. Järgmise kolme kuu väljavaated on tema sõnul positiivsed. Josingu teatel on ka ehitushindade langus pöördunud tõusule.

Vink märkis, et ehitushindade mõõdukas kõikumine mõne protsendi piires on kestnud viimsed paar-kolm aastat. "On väga tõenäoline, et nii ka jätkub, suuri hüppeid kummalegi poole mina ei näe," ütles ta.

Vink nentis, et ehitusturg sulab tõesti lume alt välja. "Tundub, et tasapisi hakkab ehitusturg elavnema ja pigem tuleb tööd juurde. Kahjuks võtab see aega," märkis Vink. Ta lisas, et tööde maht kasvab küll edasi, kuid ilmselt mitte tormiliselt. "Kui ehitusturg kasvama ei hakka, tuleb jälle meelde tuletada, kuidas töötavad käärid. Kellele tööd ei jagu, peab tegema midagi muud," lisas Vink.

Pertens muutust ei nä. Teedeehitusettevõtte Lemminkäinen Eesti tegevjuht Sven Pertens ütles, et suveks ja sügiseks kasvab ehitusmaht alati. "Mingeid suuri muutusi, kahjuks ka ehitussektori kiiret arengut, näha ei ole," nentis Pertens.

Pertens lisas, et ehitushindu mõjutavad erinevad faktorid, teise hulgas kütuse ja energia hind, kulutused tööjõule, materjalide hind jne. "Rajatiste ehituse turul on töövõtjate kasumimarginaalid sellel kevadel pakkumistes pigem vähenenud ja usun, et sama seis on üldehituses," rääkis Pertens.

Ta nentis, et ehitushindade tõusu taga pole mitte ehitussektori olukorra paranemine, vaid mitmete sisendite kallinemine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785