7. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Legalett – 30aastase kogemusega õhkpõrandakütte tootja Rootsist

Foto: Õhkpõrand OÜ
Skandinaavias hästi tuntud Legalett küttesüsteemi kasutavad tänapäeval tema turvalisuse ja energiasäästlikkuse ning ühtlase sisekliima loomise eesmärgil lasteaiad, koolid, kirikud aga ka teised avalikud hooned.

Kiirelt ja lihtsalt maja vundamenti integreeritav õhkpõrandakütte torustik on mugav ja moodne edasiarendus Läänemeremaades juba hiliskeskajal kasutusele võetud õhkküttesüsteemist, mille kaugeks eeskujuks peetakse Vana-Rooma hüpokaustahju. Juba vanad-roomlased suunasid põlemisgaasid ja sooja õhu koldest hoone põranda alla ja seintes olevatesse kanalitesse, et selle abil ruume soojendada. Eesti aladel baseerusid õhkküttel lisaks kloostritele ja linnustele ka ühiskondlikud hooned nagu seegid, raekojad, gildihooned ning lõpuks ka paljude linnakodanike elumajad.

Kui teised küttesüsteemid, nagu näiteks radiaatorid, panevad õhu liikuma, lennutades ruumis ringi tolmuosakesi, siis õhkpõrandakütte puhul liigub õhk minimaalselt. Radiaatoriga, ahju või kaminaga küttes on alati mureks ka see, et soe õhk tõuseb üles lae alla, kus temast kõige vähem kasu on ja kõige madalam temperatuur asub põrandal. Oma headuse ja turvalisuse tõttu on Legalett õhkpõrandaküte paigaldatud ka Stockholmi kõige kõrgemasse, 31korruselisse kõrghoonesse nimega Victoria Tower.

Legalett õhkpõrandakütte piiramatu kasutuseaga torustik on lekkimiskindel, sest õhk lekke korral niiskuskahjustusi kaasa ei too. Küttekontuurides liikuvat õhku võib soojendada kütteveega või Legaletti enda elektrilise kütteseadmega. Küttesüsteem on võimalik üleminekuta ühendada hoones asuva sisseehitatud kaminaga. See garanteerib maksimaalse energiasäästu, kuna süsteem jaotab kamina soojuse põranda kaudu ühtlaselt kogu majja. Peale selle on põrandaplaat oluliselt suurem soojusalvesti, kui tavaline soojust salvestav kamin.

Süsteemi paigaldamine on lihtne ja kiire, kuna vundamenti või betoonpõrandakonstruktsiooni minevad torukontuurid tarnitakse õiges mõõdus ja juhttraadiga ühendatuna. Õhkpõrandaküte ei vaja surveproovi ning tema eelised avalduvad juba ehitusperioodil, kuna ehituskütteseadme saab käivitada ehituse varases etapis, luues meeldiva sisekliima nii ehitajatele kui ehitusmaterjalidele. Õhkpõrandakütte kasuks räägib ka see, et erinevalt paljudes kütteliikidest ei vaja õhkpõrandaküte spetsiaalset katlaruumi, kuna jaotuskollektor on väike ja kompaktne ning paigaldatud põrandasse.

Õhkpõrand OÜ ehitusmessil Eesti ehitab 2015Hall ” E “  Stend nr.35

Kontakt:ww.legalett.ee

Legalett õhkpõrandakütet projekteerides võetakse arvesse iga ehitise ainuomaseid tingimusi, vajadusi ja kavandatud kasutuseesmärki. Kütet on kasulik kombineerida Legalett vundamendisüsteemiga, kuna nii välistatakse täielikult soojakadu ja niiskuskahjustused hoone vundamendi- ja põrandakonstruktsioonides. Legalett küttesüsteemi pidev arendustöö kuni tänase päevani toimub koostöös Rootsi juhtivate niiskustemaatikat uurivate füüsikutega. 

Optimaalselt toimiv vaikne süsteem optimeerib oma tööd vastavalt vajadusele. Maksimaalse tõhususe saavutamiseks reguleeritakse ringlust põrandaküttes jooksvalt, andes mitmeid eeliseid:

*soojus on vundamendis jaotunud ühtlasemalt

*reageerimine temperatuurimuutustele toimub kiiremini*põrand on ühtlaselt soe

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785