26. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Katuseliit panustab kutseharidusele ja kohalikele standarditele

Foto: Nordecon
Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit (edaspidi: Katuseliit) pani paika lähiaja tegevusplaani. Liit plaanib jõulisemalt tegeleda nii kutsehariduse arendamisega kui ka Eesti enda standardite väljatöötamisega.

Katuseliidu president Peeter Kärp märkis Katuseliidu aastakoosolekul, et kutsestandardite loomine ja olemasolu on Katuseliidu tegevuseks eluliselt olulised, et saada käima katuseehitajate eksamite süsteem ja olla valmis 2018.aasta ehitusseaduse nõuete täitmiseks.

Katuseliit soovib tulevikus olla üks nendest, kes katuseehitaja kutsetunnistusi väljastab, korraldab koostöös kutseharidusasutustega vajalikke eksameid ja koolitusi. Puusepaõppele kutsekoolides tuleb lisada rohkem viilkatuste ehitusega seotud temaatikaid.

Kutsehariduse arengu osas on liit positiivne. 2014.aasta lõpust omandavad Haapsalu Kutsehariduskeskuses ja Tallinna Mehhaanikakoolis ametit katustele spetsialiseerunud plekksepad ja veebruarist alustas lamekatuste riigieelarveline õppekava Tallinna Ehituskoolis. Kursused on täidetud ja huvi suur. Õppekavad on saanud veidi ülearu mahukad, järgmistel aastatel tuleb teha vajalikke korrektiive, kuid see on esimest korda peale esimest Eesti Vabariiki, kui riik on asunud hindama läbi kutsehariduse andmise katuseehitaja elukutset.

Kärp väljendas heameelt, et Eesti kastusemeistrid olid edukad noorte maailmameistrivõistlustel Bukarestis, kus Katusekeskus OÜ plekksepad tõid koju hõbemedali. Järgmine MM toimub 2016.aastal Poolas.

2015.aastal valib IFD taas maailma parimat katust, kuhu Katuseliit plaanib esitada rohkem kandidaate kui seni. Esimesel valimisel aastal 2011.aastal võitis Nordecon AS-i rajatud Ahhaa Keskuse katuselahendus esikoha metallkatuste kategoorias. Seoses sellega kutsub Katuseliit kõiki Eesti katusemeistreid esitama enda tehtud unikaalseid töid konkursile Eesti Aasta Katus 2015, mille tulemused kuulutame välja 2016.aasta ehitusmessil Eesti Ehitab.

Katuseliidu juhatuse liige Riho Reispassi sõnul on endiselt panustatud rahvusliku katuseehitusreeglistiku järjekordsest standarditele. Katuseliidu eesmärk on saavutada Eesti katuseehituses olukord, kus normistikuna eelistatakse kasutada kodumaist standardit, mitte Soome või muude teistsuguste klimaatiliste tingimustega riikide nõudeid. Lamekatuste ehitusreeglid on läbinud kahekordse avaliku küsimuste-arvamuste vooru, kuhu tuli 617 (!) parandusettepanekut ja seeläbi on tegemist väga läbimõeldud ja -töötatud dokumendiga. Standard hakkab kehtima aprillist 2015.

Liit peab oluliseks paremat koostööd põllumajandussektoriga, kohalike omavalitsuste ja ka näiteks Eesti Korteriühistute Liiduga. Puudutati Kredexi toetusega läbiviidavat riiklikku kortermajade soojustamise programmi. Koolitusvaldkonnas jätkab liit juba alustatud koostööd Tallinna Ehituskooliga, kellel on suurepärane tehniline baas nii käeliste kui ka teoreetiliste koolituste läbiviimiseks.

Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit on ligi viitkümmet kogemustega ja pika perspektiiviga katuse- ja fassaadimeistrit ning materjalitootjat. Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit on üleilmse organisatsiooni IFD täisliige.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785