23. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas projekteerida ja ehitada liginullenergia hoonet?

Foto: Raul Mee
Hoonete energiatõhususes peitub teatavasti Euroopa Liidu suurim energiakasutuse kokkuhoiu potentsiaal, kuna hoonete energiakasutus moodustab nii Eestis kui ka teistes liikmesriikides umbes 40% summaarsest primaarenergia kasutusest. Iseenesestmõistetavalt on märkimisväärne ka energiakulude kokkuhoiu potentsiaal, kehva energiatõhususega hoone ehitanud tellija tavaliselt seda viga enam ei korda. Lae alla endale juhendmaterjal, kuidas projekteerida ja ehitada liginullenergiahoonet.

Juhendmaterjal madal- ja liginullenergiahoonete projekteerimiseks on koostatud Tallinna Tehnikaülikooli ehitusteaduskonnas Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi rahastatud uuringu tulemusena.

Juhendmaterjali koostamise töörühma kuulusid vastutava täitjana Jarek Kurnitski, Targo Kalamees, Aivar Uutar ja Martin Thalfeldt TTÜ ehitiste projekteerimise instituudist, Hendrik Voll TTÜ keskkonnatehnika instituudist, Argo Rosin TTÜ elektriajamite ja jõuelektroonika instituudist ja Rasmus Lindmaa TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskusest.

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsist osalesid Ülari Mõttus, Allan Hani, Kristin Vaku ja Andrus Väärtnõu. Autorid tänavad Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi hea koostöö ja rahastamise eest ning TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse juhatajat Tea Varrakut TTÜ ning RKASi vahelise koostöö käivitamise eest.

Kuidas kavandada ja projekteerida madal- või liginullenergiahoonet? Selle küsimuse ees on ennast seismas leidnud mitmed tellijad ja peaprojekteerijad. Liginullenergiahoone mõiste, nagu ka mitmed teised energiatõhususe mõisted, on uus igal pool Euroopa Liidus. Eesti on üks esimesi liikmesriike, kus liginullenergiahoonete nõuded 2012. aastal ametlikult kehtestati.

See on vajalik, et igal pool Euroopas alates 2021. aastast üle minna liginullenergiahoonete ehitamisele kõikide uute hoonete puhul ja juba alates 2019. aastast avaliku sektori uute hoonete puhul.

Suure struktuurse muutuse taustal olev hoonete energiatõhususdirektiiv ja sellega seonduv arendustöö kõikidel tasanditel tehnoloogiast arvutusmetoodika ning seadusandluseni on teinud võimalikuks oluliselt parendatud energiatõhususega hoonete projekteerimiseks vajaliku raamistiku valmimise. Ka käesolev juhendmaterjal on üks osa sellest.

| Create infographics

Liginullenergiahoonete juhendi eesmärgiks on tuua välja madal- ja liginullenergiahoonete lahenduste erinevused võrreldes tavapärase ehituspraktikaga. Kuna olulised valikud tehakse projekteerimise algfaasis, keskendub juhendmaterjal eskiis- ja eelprojekti lahendustele, mis võimaldavad saavutada madal- ja liginullenergiahoonete energiatõhususe. Juhendi keskse sihtgrupi moodustavad tellijad, arhitektid, projektijuhid, töövõtjad, tehnosüsteemide, energiatõhususe ja piirdetarindite projekteerijad ning kõik teised ehitusprotsessis osalevad otsustajad. Juhendmaterjalis ei laskuta eriosade detailsetesse projekteerimisjuhistesse. 

Eelkõige tehnilistele lahendustele keskenduv juhendmaterjal käsitleb neid projekteerimisprotsessi järgivas järjekorras. Projekteerimisprotsessi osas on käsitletud vaid energiatõhususe seisukohalt tähtsate valikutega seotud üksikasju, eeldades, et tellijatel ja ehitushangete korraldajatel on selle valdkonnaga seonduvad spetsiifilised teadmised olemas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785