12. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutub omanikujärelevalve tegemise kord

Foto: Veiko Tõkman
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium on seoses 1. juulil jõustuva ehitusseadustikuga välja töötanud määruse „Omanikujärelevalve tegemise kord“.

"Elagu ehitusvabadus!", uut ehitusseadustikku analüüsib Hedman Partners Attorneys-at-Law vandeadvokaat Liisa Linna

Uuest ehitusseadustikust ja ka kõnealusest määrusest loe pikemalt järgmisest Ehituse kuukirjast aprillis.

Vastavalt uuele ehitusseadustikule on muudetud omanikujärelevalve kohustuse sisu selliselt, et tegemist ei ole otsese kohustusega kontrollida ehitamise vastavust seadusest tulenevatele nõuetele, vaid teha järelevalvet üldisemas mõttes, see tähendab järgida, et tagatud oleks nii seadusest kui lepingust tulenevad nõuded.

Siiski ei tähenda eelnev lause, et omanikujärelevalve muutub pelgalt formaalsuseks - määrusega on omanikujärelevalve tegija ülesandeid täiendatud. Muuhulgas peab omanikujärelevalve tegija koostama oma ülesannete tegemiseks järelevalveprotseduuride programmi, samuti kontrollima omanikujärelevalve korras erinevaid aspekte, sealhulgas projekti ja ka seda, kas esitatud projekti kohaselt on võimalik ehitada. Samuti planeeritava ehitise vastavust ehitaja ja omaniku vahel kokkulepitud tingimustele ja kvaliteedile.

Võrreldes eelneva regulatsiooniga on laiendatud omanikujärelevalve tegija teavitamiskohustuse ulatust. Muuhulgas peab omanikujärelevalve tegija teavitama, kui ehitusprojekt ja/või ehitamine ei vasta ehitusseadustikus või ehitusloas esitatud nõuetele; ehitamine on ohtlik, ehitusmaterjali- toote või ehitustehnoloogia kasutamine võib põhjustada ehitise nõuetele mittevastavuse, esineb võimalik tööohutusnõuete rikkumine jne.

Määrus jõustub 1. juulil 2015 koos uue ehitusseadustiku jõustumisega. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785