Autor: Kaisa Gabral • 26. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusturg edasimineku ootel

Foto: Andras Kralla
Tarbija kindlustunne on endiselt madal, mistõttu pole ehituses nõudlust, tööde maht ei kasva ja hinnad langevad. Samas püsib turisminduse kohal pilv nimega Venemaa, selgub konjunktuuriinstituudi värskest uuringust.

Kuigi võrreldes aastataguse ajaga on ehitusettevõtete kindlustunne natuke parenenud, pole see konjunktuuriinstituudi (EKI) hinnangul siiski kõrge. Kõige olulisemaks mõjutajaks on ebapiisav nõudlus ning hinnad on jätkuvalt kerges languses.

Skanska ASi tegevjuhi Andres Aaviku sõnul on ehitusturu olukord sektorite lõikes erinev. Neil, kes elasid möödunud aastatel rohkem avaliku sektori tellimustest ja europrojektidest, on sel aastal tema sõnul keerulisem. "Vanad projektid on läbi ja uued tõenäoliselt sel aastal veel ei alga. Europrojektide maht ilmselt väheneb. Sel aastal on konkurents oluliselt karmim ja neil ettevõtjatel olukord keerulisem," möönis Aavik.

"Kui me oleksime praegusega väga rahul, siis oleks stabiilne positiivne. Kuid praegu tähendab stabiilne teataval määral stagnatsiooni, edasiminekut pole näha. Riik oma regulatsioonidega on ehituse suhteliselt keeruliseks muutunud," rääkis Lemminkäinene Eesti AS juhatuse esimees Sven Pertens, kelle sõnul nõuab riik liiga paljude paberite ja aruannete täitmist, mis pidurdab niigi kidurat arengut. Tema hinnangul on juba isegi millegi alustamiseks vaja liiga palju paberit määrida. Säärane mittetootev tegevus (bürokraatia - toim) on Pertensi hinnangul riigis kasvanud juba üle normaalsuse piiri.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785