Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 25. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnikaülikool sai valmis ventilatsioonilabori

Foto: Viktoria Tkatšenko, TTÜ personalijuhtimise magistrant
Ventilatsioonilabor on keskkond õhuvahetuse näitlikustamiseks ruumis. Laboris on kokku viis ventilatsiooni lõppelementi. Külastajad saavad ülevaate ventilatsioonisüsteemi komponentidest ja omandavad teadmisi ja näpunäiteid hästi toimiva ventilatsiooni kavandamiseks.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) uues ventilatsiooni sõulaboris saab näha õhuvahetust ruumis. Laboris näitlikustatakse tossutestide abil halvasti kavandatud ventilatsioonisüsteemi mõju inimese mugavusele. 

„Tegemist on ainulaadse laboriga, mille vastu on huvi üles näidanud mitmed Põhjamaade ja Baltikumi ülikoolid,“ rääkis TTÜ kütte ja ventilatsiooni õppetooli professor Hendrik Voll.

TTÜ innovatsiooni- ja rahvusvaheliste suhete prorektor Tea Varraku sõnul on tegemist Eestis ainulaadse sellist tüüpi tehnilise sisustusega labor-demokeskusega, mis on suunatud nii lastele kui professionaalidele. "Ettevõtte jaoks on aga olemas keskkond, kus katsetada erinevaid lahendusi. Noorte jaoks populariseerida inseneeria huvitavaid võimalusi,“ rääkis ta.

Labori 360 kraadi virtuaaltuuri saad teha SIIT.

Labori valmimist toetas ka ventilatsiooniettevõtte ETS NORD. „Mektory ventilatsioonilabori teeb ainulaadseks võimalus igal külastajal oma õhujagaja meisterdamiseks ning selle katsetamiseks reaalsetes tingimustes. ETS NORD näeb selles erakordset tootearendussuunda, kus parimaid lahendusi premeeritakse ning võetakse meie õhujagajate tehases tootmisse,“ selgitas AS juhatuse esimees Urmas Hiie. 

Ventilatsioonilabor on külastuseks mõeldud kõigile. Külastajatel on võimalik lihtsate vahenditega (papp, käärid, liim jne) ise meisterdada ventilatsiooni lõppelement mille toimivust saab katsetada laboris tossutestidega. 

Ventilatsioonilabor „Club Fresh Air“ asub innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory prototüüpimislaborite korrusel ning avab külastajatele 27. veebruaril kell 12.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785