Liginullenergiahoonete nõuded Euroopas

Tallinna Tehnikaülikooli professor Jarek Kurnitski
Tallinna Tehnikaülikooli professor Jarek Kurnitski

Euroopa liginullenergiahotellide projekt neZEH kogus kokku liikmesriikide rahvuslikud liginulli nõuded. Kümme olemasolevat definitsiooni osutusid väga erinevaks nii sisult kui ka ambitsioonikuselt. Nendest kõik ei põhinenud primaarenergial ehk energiatõhususarvul ja numbrilised nõuded 20 ja 200 kWh/m2 a vahel ei võimalda mõtestatud võrdlust. Tekkinud olukord kutsub looma Euroopa tasemel juhiseid ja näitab arvutusmetoodika põhialuste harmoniseerimise vajadust.

Kuluoptimaalse energiatõhususe taseme arvutused Euroopa määruse [1] metoodikaga tehti kõikides liikmesriikides 2012.–2013. aastal ning neid avalikustatud tulemusi on arutatud ka hoonete energiatõhususe direktiivi EPBD implementeerimist jälgival Concerted Actioni koosolekutel. Nende arvutuste mõte oli leida lahendused, mis tagavad minimaalsed kulud 30 ja 20 aasta elutsükli jooksul vastavalt

Täispikkuses näevad seda lugu premium-sisu tellijad

Telli Premium-sisu kaheks nädalaks tutvumishinnaga 2 eurot

Premium-kasutaja saab:

  • ligipääsu kõigile lugudele, mis eeldavad sisselogimist;
  • ligipääsu kõigile ajakirja Ehitaja PDF-dele;
  • lugeda Äripäeva erilehti Ehitus, Kinnisvara ja Oma maja;
  • vaadata Äripäeva koostatud ehitussektori edetabeleid.

Telli Premium-sisu aastaks

Juurdepääs veebid +
ajakirja Ehitaja paberväljaanne
(10 numbrit) oma postkasti.

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Merko otsib SEKUNDAAROSA PROJEKTEERIJAT

Merko Ehitus Eesti AS

29. september 2017

Ehituse erilehed