Autor: Kadrin Karner • 12. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötamise registreerimist eiras enim ehituse valdkond

Juulist rakendunud töötamise registreerimise kohustus on maksu- ja tolliameti vaatluste tulemusel nelja kuuga ametlikku sissetulekut saanud inimeste arvu suurenenud ligi 9000 võrra. Kõige enam ehk 407 registreerimata isikut tuvastati ehituse valdkonnas.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku sõnul näitavad kohapealsed vaatlused, et lisandunud töötajatele makstakse ametlikult miinimumilähedast palka. „Kui töötamise registreerimise vaatluste esimene eesmärk on veenduda registreeringu olemasolus, siis üha enam hakkame pöörama tähelepanu sellele, kas deklareeritav töötasu vastab tegelikkusele,“ rääkis Lemendik.

Novembri eelviimase nädala seisuga on vaatlustel tehtud päringuid üle 13 000 töötaja kohta, kellest pea 1300 olid registreerimata. Kõige rohkem registreerimata isikuid tuvastati ehituse (407 töötajat), toidu ja joogi serveerimise (141 töötajat) ning jaekaubanduse (138 töötajat) tegevusalaga ettevõtetes. Registreerimata töötajate palgaväljamakse oli oktoobris 350 eurot.

 „Kui töötamised on korrektselt registreeritud, võtab kontroll aega umbes minuti ühe inimese kohta. Kui tööandja on vajalikud toimingud jätnud tegemata, siis võtab selgituste kogumine muidugi rohkem aega. Aga ka kõige suuremate ehitusobjektide puhul, kus on korraga pea 200 töötajat, on kõikide töötamiste kontrollimiseks kulunud vaid paar tundi,“ märkis Lemendik.

24. novembri seisuga on töötamise registris registreeritud 578 402 isiku kehtiv töötamine 69 822 erineva tööandja poolt. Nendest 525 754 isikut on registreeritud töölepinguga 59 500 tööandja poolt. Töötamise registri mõju maksulaekumisele hinnatakse 5,1 miljonile eurole.

Töötamise registris sisalduvad andmed on aluseks töötamisega kaasnevate sotsiaalsete tagatiste nagu ravikindlustus, pension, töötuskindlustushüvitis jne tuvastamisel eriseadusega ettenähtud juhtudel ning töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Registrit kasutavad maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon ning haigekassa.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785