11. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ökoehituse lahendused liiguvad kontoritesse

Eestis on praeguseks aastate jooksul tekkinud mitu ehitusfirmat, mis on keskendunud ökoehituslahendustele. Üheks neist on Natuurehitus OÜ, mis on oma töös ühendanud keskkonnasõbralikkuse, energiasäästlikkuse ja bioenergeetilised hüved.

 "Üldjuhul on ökoehituse ettevõtete klientuuriks eraisikud, kuid leidub ka erandeid ning mõnikord kasutab meie teenuseid ka mõni ettevõtja oma büroopindade renoveerimisel või väljaehitamisel," rääkis väikeettevõtte juht Allan Kokkota.

Kodubürood seni altimad kasutajad.

Siiani on äripindade näol olnud tegemist siiski kodukontoritega. Suurim büroopind, kus Natuurehituse kuni kaheksaliikmeline meeskond tegev on, on 100 ruutmeetrine arhitektuuribüroo, mis praegu veel, tõsi, alles päris visandamisfaasis on.Valmiva töö tellijad arhitektid Indrek Peil ja Siiri Vallner kasutavad usaldusväärseks saanud ettevõtte teenust juba teistkordselt. Peili sõnul on Natuurehituse teenus ainulaadne seetõttu, et standardsete töövõtete asemel püüab firma oma töödes säilitada võimalikult palju algupärast.

Raisku minev muudab materjali vähem sõbralikuks.

"Kui renoveerimise käigus peaks ilmnema mõni vana detail, olgu siis põrandaliist või seinapind, siis nende alles jätmine ja kaasamine renoveerimisprotsessi jätab majale alles selle hinge," rääkis Peil.

Keskkonnasõbralikkuse mõõdupuuks on ettevõte endale Kokkota sõnul seadnud materjalide primaarenergia sisalduse. "Primaarenergia tähendab energiakulu, mis on võtnud enda alla materjali elutsükkel - valmistamine, paigaldamine, transport ehitusplatsile ning töötlus," selgitas Kokkota.

Mis lisab asjale keerulisust on see, et materjalide puhul pole arvestatud tootmisel või prügimäele viimisel tekkinud energiahulka. Samas on Kokkota sõnul aja jooksul mingid mõistlikumad valikud selles osas välja kujunenud.

Maja kulutab vähem kui poolsada eurot kuus.

Lisaks on Natuurehitusel hetkel käimasolevatest projektidest käsil neljaboksilise ridaelamu renoveerimine Sakus, mis osteti Kokkota sõnul paari aasta eest ning mille pinnad sobivad nii eluasemeks kui kodukontoriks.

Mis teeb hoone eriliseks, on selle Eestis teadaolevalt ainulaadne kolmikküttesüsteem. Kokkota sõnul tuleb hoonest "liginullenergiamaja", mille koguenergiasäästlikus on kaks korda etem kui A-klassi hoonetel. Seda tänu hoone moodsate tehnosüsteemide ja nii vee soojendamiseks kui elektri tootmiseks mõeldud päikseküttele. Lisaks on talviste külmade ajaks hoonel puitküttevõimalus.

"Hoone aastane kütte ja tarbeelektrimaksumus tuleb kokku alla 500 euro majaosa kohta ehk vaid 43 eurot kuus," rääkis Kokkota.

Kallim, aga kestab.

Ökomaterjalide vastupidavuse osas rõhutas Kokkota, et alati tuleb arvestada objekti otstarbe ja kasutusega, sest loodussõbralikkuse kõrval on võrdselt oluline ka kasutajasõbralikkus ning need kaks peavad olema tasakaalus. Ilmestava näitena saaks siinkohal tuua paljukäidavad põrandapinnad, mille puhul tuleks puitlahenduste asemel eelistada kindlasti kivipõrandat. Sama kehtib ka seinapindade puhul, kus tuleb arvestada nende pesemissagedusega.

Küüritavaks pinnaks ökokrohv ei passi."Tihedat küürimist nõudvate pindade valmistamisel  tuleks ökokrohvist loobuda ning kasutada keraamilise plaati või looduskivi," soovitas Kokkota. Maksumuse osas on Kokkota sõnul praktika näidanud, et võrreldes tavapärastega kujuneb ökomaterjalide hinnaklass reeglina kõrgemaks.

"Kuigi keskkonnasõbralike materjalide endi hinnad on tihtipeale soodsamad kui tavapärastel, siis töö maht on see, mis tõstab hinnaklassi kõrgeks," sõnas ta.

                                                 REGISTREERU JUBA TÄNA

                                                          LISAINFO SIIT

Autor: Lennart Käämer Rivo Sarapik

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785