24. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Hoonete õhutihedus määrab hoone kulud

Õhutihedus omab suurt tähtsust hoonete soojapidavuse ja hea sisekliima saavutamisel.  Samuti mõjutab see otseselt nii kütte- kui jahutuskulusid. Ebapiisav õhutihedus väljendub kontrollimatute õhuvoogudega läbi piirete ebatiheduste ja pragude.

Õhutihedusega on seotud piirde pindade alajahtumine, tuuletõmbus, niiskusprobleemid, ventilatsiooni toimivus, müra, tuleohutus jne. Üldiselt on õhu liikumise põhjustajateks tuul ja temperatuuride erinevused.

Õhutiheduse saavutamine nõuab hästi läbimõeldud lahendusi. Õhutõkke paigaldus ja liitekohtade teostus peavad olema tehtud nõuete kohaselt. Kuna õhutõke asub piirde sees, tuleb õhutihedust mõõta ehitusetapis, kui lisatihendamine on veel võimalik.

Vabalt läbi piirde pragude puhuvat õhku ei saa võtta kui loomulikku ventilatsiooni. Selline liikumine ei ole kontrollitav, juhitav ega vajadusel filtreeritav. Kui näiteks niiskuskahjustuste tagajärjel on piirdesse tekkinud hallitus, kannab õhk hallituse eosed siseruumi. Läbi põranda võib ruumidesse tungida ka radooni.

Ka loomuliku ventilatsiooniga hoonete piirded võivad olla õhutihedad. Värske õhk pääseb sel juhul ruumi värskeõhuklappide kaudu – ventilatsioon on kontrollitav ja õhk vajadusel filtreeritav.

Hea sisekliima seisukohalt mängivadki peamist rolli toimiv kütte- ja ventilatsioonisüsteem. Halva õhutiheduse tõttu võivad hoone soojakaod läbi piirete olla isegi kuni 30% suuremad.

Hoonete tüüpilised õhulekkekohad:

* vahelae ja katuslae liitekoht välisseinaga

* aknad ja uksed ning nende ühenduskohad välispiiretega* installatsiooni läbiviigud õhu- ja aurutõkkest* küttekollete ja korstnate läbiviigud õhutõkkest* pistikud, lülitid, harukarbid

Õhutiheduse seisukohalt on kriitilised eelkõige kohad, kus ühtne õhu- ja aurutõke on katkenud või liitub teiste tarinditega. Üheks selliseks on vahelae ja välisseina liitekoht. Tavalahendus, kus õhu- ja aurutõke vahelae juures katkeb või on viidud teatud ulatuses vahelaele, vähendab oluliselt hoone õhutihedust. Välisseina ja vahelae liitekoht vajab põhjalikumat lähenemist.

Ehitamisel peab tähelepanu pöörama ka õhutõkke ühendamisele uste ja akendega. Õhutõkke liited korstna ja küttekoldega tuleb juba projekteerimisstaadiumis läbi mõelda. Põlevmaterjalist õhutõket ei tohi otse korstnale kinnitada.

Välisseinte õhutihedus on oluliselt parem, mida vähem on sellest läbiviike (nt. elektrijuhtmed). Seepärast on otstarbekas viia ühtne auru- ja õhutõke ca 50 mm piirde sisse näiteks kipskarkassi taha. Häid tulemusi saab ka kui vältida pistikupesade paigaldamist välisseintesse ja pinnapealsed pistikupesad paigutata seinale põranda tasapinda ning juhtmed tuua põrandaliistu tagant.

Hoonete õhutiheduse mõõtmine

Õhutihedust on võimalik hinnata erinevate meetoditega. Enamlevinud on nn Blower Door test (erinevate rõhkude juures mõõdetekse õhuvoolu hulka läbi piirete) mis annab vajadusel ka sertifikaadi hoone õhupidavuse kohta. Lihtsamad viisid – märkegaasi kasutamine või “märja käe meetod”.

Õhulekkele esitatavad nõuded

* Õhutõkke materjalikiht peab olema õhutihe.

* Õhutõke peab ulatuma üle kogu hoone välispiirde pindala.* Õhutõke ja tema kinnitussüsteem peavad vastu pidama hoone kogu kasutusea jooksul mõjuvatele koormustele.* Õhutõkkematerjal ja liitekohad peavad säilitama õhutiheduse hoone kogu kasutusea jooksul.* Õhutõkkesüsteem peab olema reaalselt ehitatav.

ISOVER VARIO aurutõkkesüsteemi terviklahendus

Isover pakub siinkohal õhu- ja aurutõkkesüsteemi Isover-Vario. Isover Vario Duplex on ruumide õhutihedamaks ja niiskuskindlamaks muutmise terviklik süsteem. Koos kohandatud tihendustoodete sortimendiga saab aurutõkke omavahelised liitekohad, samuti ka aurtõkke ning muude hooneosadega liitumise kohad muuta õhutihedaks. Korralik piirde õhutihedus on energitõhusa lahenduse väga oluliseks ja lahutamatuks osaks!

Isover Vario Km Duplex UV on kiudkangaga tugevdatud poluamiidist valmistatud aurutõke seinte, põrandate ning lagede õhu- ja niiskustiheduse tagamiseks. Selle veeaurutakistus muutub suhtelise õhuniiskuse alusel. Talvel, kui õhu suhteline niiskus siseruumides on väike, on konstruktsioonides asuval kilel suur veeaurutakistus. See vähendab konstruktsioonidesse tungiva niiskuse hulka, mis hoiab ära kondenseerumise ja niiskuskahjustuste tekke ohu.

Suvel, kui õhu suhteline niiskus siseruumides suureneb, kile veeaurutakistus väheneb ning see lubab niiskusel läbi Vario membraani tungida ning konstruktsioon saab kuivada ka sissepoole. Muutuva veeaurutakistusega Vario Duplex võimaldab konstruktsiooni tunginud niiskusel kergemini valja kuivada, tagades piirdekonstruktsioonide kuivaks jäämise. Isover Vario KM Duplex UV on üks osa Isoveri õhutihendussusteemist, mis koos teiste toodetega (teibid, mastiksid, läbiviigutihendid jne.) tagab aurutõkke õhutiheduse ning selle tulemusena niiskuskindlad ja energiatõhusad

konstruktsioonid.

Lisainfot lahenduste kohta leiab aadressilt: www.isover.ee

 

Foto: Isover

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785