13. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amhold alustas Aafrikas kahe uue ehitusprojektiga

Selle aasta septembris alustas Amhold AS Ida-Aafrikas kahe uue ehitusprojektiga: ÜRO põgenikeorganisatsiooni Tansaaniaas asuva Makere-Kasulu linnaku ja Rwandas asuva Kigeme varustusbaasi hoonete ja insener-tehniliste rajatiste ehitamise uurimis-, projekteerimis-, juhtimis- ja järelevalvetöödega.

Kavandatavas Makere-Kasulu campuse (linnaku-toim) umbes 13,3 ha maa-alal hakkab paiknema 38 büroo- ja eluhoonet brutopinnaga 14 000 m2. Linnakusse tulevad meditsiini-, toitlustus-, administratsiooni-, rekreatsiooni-, koolitus-, tehno- ja teenindushooned, millele lisanduvad infrastruktuurid ja tehniliste süsteemide rajatised (sh puhastusseadmed, varundusseadmed, helikopterite maandumisplatsid ja muidugi ka üks tõeline eesti saun). Ehitatav kompleks moodustab ühe osa suuremast IRC, politsei-, rahvastiku-, põgenike- ja migratsiooniorganisatsioonide linnakute kompleksist.

Makere-Kasulu campus on ette nähtud Kongo sõjapõgenikele, kes tulevad 1996. aastal asutatud 52 külaga Nyarugusu põgenikelaagrist, kus elab kokku 68 000 inimest. Sõjapõgenikud on plaanis ümber asustada teistesse riikidesse – põhiliselt USA-sse ja Euroopa Liidu riikidesse ning lõpptulemusena sõjapõgenike laager likvideerida.

Esimese ehitusjärjekorra tööde maksumus on 9,4 mln USD ning kogu ehitusprojekti maksumuseks võib kujuneda orienteeruvalt 18 mln USD.

Teine, Kigeme Nyamagabe sõjapõgenike laagri linnak Rwandas kavandatakse ÜRO põgenikeorganisatsiooni varustus- ja logistikabaasiks, mille esimeses ehitusetapis püstitatakse umbes 5,3 ha maa-alale 15 varustus- ja logistika laohoonet, tehnika ja varustuse remondihall, administratiiv-, teenindus- ning tehnohoone. Koos infrasüsteemidega kujuneb ehituse brutopinnaks umbes 11 000 m2. Järgmiste ehitusetappidega muudetakse baas eeldatavasti põgenikeorganisatsiooni Rwanda regionaalseks keskuseks. Ehitustööde esimese rakenduskompleksi maksumuseks kujuneb umbes 4,8 mln USD ja kogu kompleksi maksumuseks tulenevalt veel kavandamisel olevast eesmärgist kuni 10 mln USD.

Tänaseks on Amhold teostanud ehitusplatside maa-alade eeluuringud ja koostatud ehitustööde läbiviimise ajalise tegevuskava, materiaalsete põhiressursside nimekirja ning orienteeruva eelarve. Hetkel toimuvad üksikasjalised geoloogilised, hüdrogeoloogilised, seismoloogilised, keskkonnaalased, insener-tehnilised ja klimaatilised uurimistööd ning topograafilised mõõdistustööd. Nende lõppemisel koostab Amhold ehitusprojekti ning rahvusvahelise ehitushanke pakkumisdokumentatsiooni.

Edaspidi teostab Amhold ehitustöödel tellijapoolset juhtimist ja järelevalvet. Ehitustööde ajagraafik on äärmiselt pingeline, kuna objektide valmimine ja kasutuselevõtt on ette nähtud juba 2015. aastasse. Projekte rahastavad doonororganisatsioonid ning ÜRO.

Ehitised peavad vastama USA ehitusreeglitele

Kuna ehitisi hakkavad kasutama põhiliselt USAst pärit ÜRO töötajad, peavad need olema rajatud kaasaja tehnoloogiliste võimaluste tipptasemel ning võtma arvesse USA ehitusreegleid, standardeid, tavasid ning kasutamistingimusi.

Oluline on, et hooned oleks keskkonnasõbralikud, energiasäästlikud ning madalate kasutus- ja hoolduskuludega. Kõik tehnosüsteemid peavad toimima autonoomselt ja olema varundatud tagavaraseadmetega.

Ehitised peavad olema kavandatud võimalikult suures hulgas tehasetoodetena, et kohapealne ehitustööde maht oleks väike. Hoonetes peavad olema niiskusregulaatorid – st kuivatusseadmed, jahutusseadmed ja putukakaitse lahendused. Eriti hoolas peab olema ehitustarindites niiskuse eemaldamisega, et vältida hallitusseene teket.

Hoonete vundemeerimistingimused on suhteliselt head, kohati on vajalik täitepinnase tihendamine. Kuna ehitusplatsid asuvad mägises ja sademeterohkes piirkonnas, on vaja uurida nii nõlvade püsivustingimusi kui ka intensiivsetest sademetest tingitud pinnaseomaduste muutumise näitajaid, üleujutusohtu ja kavandada kaitsemeetmed oluliselt suuremal alal kui seda on ehitusplats. Uurida ja arvutada on vaja võimalike tulvavete ning rusuvoolude tekkimise ning mäenõlvade stabiilsuse ohutegureid eriti maavärina mõjupiirkonnas.

Amhold Ida-Aafrikas juba viiendat aastat

Amholdil on oma büroo Ugandas, Victoria järve äärses Entebbe linnas, kus hetkel on valmimas Amholdi juhtimisel, järelevalvel ja projekti järgi MONUSCO (Mission de l’Organisation des nations Unies pour la Stabilisation en République Démocratique du Congo) Entebbe toetusbaasi kommunikatsioonikeskus. Projekti on kaasatud ka üks teine Eesti firma, kes paigaldab hoonesse jahutusseadmeid.

Uganda Tervishoiuministeeriumi tellimusel valmivad Amholdil Mbarara, Gulu (Lacor), Mbale, Mulago, Butabika ja Arua piirkonnahaiglate laborikorpuste ehitusprojektid. Laborikorpuste seadmestik ja personali meditsiiniline võimekus on kaasaegne ja kõrgel tasemel. Näiteks Lactori ja Mbarara haiglate kaasabil toimus Ugandas Ebola 2000. aasta haiguspuhangu ohjeldamine ning likvideerimine.

Amhold on ÜRO poolt sertifitseeritud kolmanda taseme partner, mis tähendab, et lubatud on osa võtta hangetest maksumusega kuni 5 mln USD. Lisaks on Amholdil põgenikeorganisatsiooniga mitmeaastane raamleping inseneri- ja arhitektiteenuste läbiviimiseks, mis tähendab, et võimalik on alustada ehitustööde uurimis-projekteerimis- ning korraldustöödega keerulistes ja kiiresti muutuvates tingimustes ilma pikaajalise hankemenetluse protsessita.

Tansaania ja Rwanda projektide inseneriteenuste maht moodustab umbes 5% inseneriteenused eksportiva Amholdi aastakäibest, milleks 2014. aastal oodatakse 3 mln eurot. Amholdil on 110 töötajat, neist 81 töötab täistööajaga. Töös olevad ehitusprojektid asuvad Eestis (19 projekti), Ugandas (7), Soomes (14), Rootsis (17), Norras (1) ja Inglismaal (1).

Kliima ja asukoht Aafrikas

Ehitusala piirkonnas eristuvad selgelt vihma- ja põuaperioodid. Vihmaperiood kestab novembrist aprillini intensiivsemate sademetega oktoobris, novembris ja aprillis. Sademed jäävad Kigomas 3 ja 150 mm vahele kuus, temperatuur on 19 kuni 29 C. Kigalis sajab veidi rohkem – 19 kuni 154 mm kuus ning temperatuur on vahemikus 15 kuni 28 C. Kuna ehitusplatsid asuvad merepinnast üsna kõrgel (+1500 kuni +1750 m) tuleb arvestada ehitustööliste ja tehnoseadmete töötingimustega oluliselt hõredamas õhus.

Asukoht vulkaanilises maavärinaohtlikus piirkonnas

Ida-Aafrika on maavärinaohtlik piirkonda, mida eraldab ülejäänud Aafrikast 30 kuni 100 km laiune ning üle 6000 km pikkune riftivöönd, mida iseloomustab kõrge seismiline aktiivsus ja vulkanism. Riftivöönd käristab Aafrikat aeglaselt (1 kuni 2 cm aastas) lõhki ja geoloogilises lähitulevikus (3 kuni 4 miljoni aasta pärast) moodustub uus mikrokontinent põrkudes edaspidi Araabia poolsaarega ning muutes Punase mere praegusest umbes kolm korda pikemaks.

Amhold on omandanud kogemusi maavärinapiirkonnas ehitusalaste uurimis- ja projekteerimistööde tegemiseks Uganda kommunikatsioonikeskuse ja laborihoonete projekteerimistöödel aga ka Kabuli lennujaama rekonstrueerimisprojekti koostamisel Afganistanis ning Bangladeshis asuva büroohoone rekonstrueerimisel kasutatud ehitusprojekti ekspertiisil.

Aafrika projektide kaart
Foto: AS Amhold
Kigeme logistikabaas ehitusplats
Foto: AS Amhold
Projekt Lõuna-Sudaanis
Foto: AS Amhold
Makere ehitusplats
Foto: Amhold

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785