9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülemiste City uus maamärk -virtuaalsusest reaalsusesse

Arhitektuuri- ja inseneribüroo Novarc arhitekti Ilmar Klammeri kavandi järgi valminud Ülemiste Citys Lõõtsa 5 rajatav büroohoone projekt astus esimese sammu virtuaalkeskkonnast reaalsusesse.

Äsja nurgakivi saanud Ülemiste City uus büroohoone aadressil Lõõtsa 5, mis peab tulevikus saama selle ärilinnaku maamärgiks, on kavandatud projektimeeskonnas, kus peaprojekteerija ja kavandi autori rollis oli arhitektuuri- ja inseneribüroo Novarc, arhitekt Ilmar Klammer, ehituskonstruktsioonid ja muud inseneriosad lahendati Pike, Hevac ja Rausi büroode poolt.

Tellija, Soome börsiettevõtte Technopolis ja Ülemiste City, püstitas ülesande luua ärilinnakusse büroohoone, mis on ühtaegu nii arhitektuurselt atraktiivne maamärk, omab kaasaegset funktsionaalsust  ning on keskkonna-ja energiasäästlik.

„Hoone kavandamist alustati kohe BIM platvormil, mis on Novarci arhitektidele-inseneridele tavapäraseks töökeskkonnaks,“ ütles Novarc juhatuse esimees Jüri Rass. „See võimaldas kiiresti läbi mängida erinevaid fassaadilahenduse variante, mis tagasid  ühtaegu fassaadi originaalsuse koos energia- ja keskkonnasäästlikkusega".

„Projekt valmis arhitekti-insenerimeeskonna tihedas koostöös nii tellija kui ehitajaga, kusjuures koostööplatvormina kasutati BIM mudelit“ lausus Rass ning jätkas:  „Lisaks optimeeritud lahendustele võimaldab mudeli kasutamine saavutada märgatavat kokkuhoidu nii ehituse kui hilisemas ekspluatasiooni faasis.“

Novarc on uus nimi ehitusturul, mille võttis endale ja tõi eelmisel nädalal avalikkuse ette ligi 25 aastat Eestis tegutsenud arhitektuuri- ja inseneribüroo EA Reng. Novarc annab tööd 100 spetsialistile, omab kuut bürood neljas riigis ja on kavandanud üle 1000 objekti, neist kümneid BIM-mudelis. Sellised on nt Postimaja Kaubanduskeskus, hetkel ehitamisel olevad Eesti Rahva Muuseum ja Ülemiste Kaubanduskeskus, samuti 4 Ministeeriumi Ühishoone, mitmed uued korterelamud, büroohooned ja kaubanduskeskused. BIM-mudelis on koostatud projekte ka Norras ja Valgevenes.

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785