8. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Videotuur: vaata, missugune näeb välja uus Rahvusarhiivi hoone

Sel nädalal kuulutas Riigi Kinnisvara AS (RKAS) välja uue Rahvusarhiivi hoone ehitushanke. Uue hoone kavandamisel on lähtutud selle funktsionaalsusest ning avatusest külastajatele.

Rahvusarhiivi uue hoone projekteerimisel on arhitektid arvesse võtnud nii arhivaalide säilitamiseks vajalikke tingimusi kui ka arhiivitöötajate ning külastajate mugavust.

Hoidlad hakkavad asuma eraldiseisvas massiivsete betoonist seinte ja ilma akendeta hooneosas. Kontori- ja avalikud ruumid on seevastu planeeritud võimalikult avarate ja valgusküllastena. Hoone kahte poolt ühendavad majasisesed sillad. Noora projekt on valminud kolme arhitektuurbüroo – Asum Arhitektid OÜ, Arhitekt11 OÜ ja Vaikla Stuudio OÜ – koostöös.

https://www.youtube.com/watch?v=AYAKY2ZUE7IRiigiarhivaar Priit Pirsko sõnul lahendab uus arhiivihoone mitu probleemi korraga. Kõige olulisema positiivse muutusena toob ta välja et eestlaste kirjaliku mälu vanim osa, mis ulatub 13. sajandist 20. sajandi alguseni, kolib esmakordselt arhiivinõuetele vastavaisse hoidlatesse. Nii on võimalik kindlamini kui iial varem selle säilimine tulevikuski.

Samuti rõhutab riigiarhivaar tõsiasja, et Noora valmimisega tekib juurde hoidlapinda, mis lahendab senise kitsikuse asutustest uute dokumentide vastuvõtmisel. Ruumivaru on arvestatud vähemalt 15 aasta perspektiivis.

Rahvusarhiivi säilitusosakonna juhataja Ruth Tiidor tunneb heameelt kuuekorruselise hoone ühele korrusele tekkiva kaasaegse säilituskeskuse üle, kuhu koondub täna Liivi tänava hoones mitme majaosa vahel hajutatult paiknev konserveerimis- ja digiteerimistegevus. Kogude digiteerimine ja neile elektroonilise juurdepääsu võimaldamine on Rahvusarhiivi üks olulisemaid prioriteete.

Hetkel on Rahvusarhiivi virtuaalses uurimissaalis VAU vabalt kasutatavad rohkem kui 12 miljonit digikujutist ning nende arv kasvab iga päevaga.

Uus arhiivihoone ei ole mõeldud ainult arhivaalidele. Rahvusarhiivi kasutajaskond on vähem kui 10 aastaga sajakordistunud ning teadlaste, tudengite, genealoogide, kodu-uurijate ja kõikide teiste ajaloohuviliste käsutuses saavad Nooruse tänaval olema moodsad uurimissaalid. Samuti on uude majja planeeritud konverentsisaal ja õppeklass.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785