29. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: ehitussektoris tasutakse tähtaegselt vaid pooltest arvetest

Intrum Justitia maksekäitumise uuringu tulemusel selgub, et avaliku sektori poolt arvete tasumisega viivitamine põhjustab probleeme eraettevõtetele kogu Euroopas.

Kõige suurema löögi all on ehitus-, haridus- ja tervishoiuvaldkonnas tegutsevad ettevõtted, kuna neil on kõige rohkem kliente just avalikus sektoris.  Kui äriühingud tasuvad arveid keskmiselt 47 päeva peale väljastamist, eraisikud 34 päeva peale arve väljastamist, siis avalikul sektoril kulub keskmiselt arvete tasumiseks 58 päeva.  Kõige masendavam on pilt tervishoiuvaldkonnas, kus keskmine maksetega hilinemine on lausa 71 päeva.

• Ehitussektoris tasutakse ainult 51% arvetest 30 päeva jooksul. Sarnane pilt on ka tervishoiusektoris. Vaid 59% arvetest tasutakse 30 päeva jooksul.

• Tasumata arvetel on otsene mõju tööhõivele. Pea iga teine ettevõte Euroopas ei saa palgata uusi töötajaid tänu hilinenud maksetele.

Makseriskid Euroopas on suurenenud pea kõigis  tööstusharudes. Peamise põhjusena võib välja tuua avaliku sektori suutmatuse või soovimatuse tasuda arveid tähtagselt.

Allikas: Intrum Justicia EPI 2014 krediidikahjumi tabel

 

Tasumata jäävad teenused

Traditsiooniliselt jääb suurim protsent arvetest (4,4%) lõplikult tasumata teenustesektoris advokaadibüroodele, raamatupidajatele, maakleritele, erinevate valdkondade konsultantidele, uuringufirmadele, tõlkebüroodele, IT-teenuseid osutavatele ettevõtetele.

Kõige paremini laekub raha kommunaalteenuseid (elekter, vesi, gaas, kaugküte) ja transporditeenuseid pakkuvatele ettevõtetele ning tootmisettevõtetele.

Allikas: Intrum Justicia EPI 2014 arvete keskmise laekumise tabel

Maksete hilinemine ja krediidikahjum pidurdavad ettevõtete kasvu

Intrum Justitia poolt läbiviidud Euroopa Maksetavade uuringust selgub, et näiteks 64% ehitusettevõtete kasvu pidurdavad just hilinenud ja mittelaekuvad maksed.

Samuti on hilinenud ja ebatõenäoliselt laekuvatel arvetel suur mõju tööhõivele kõigis ettevõtlusvaldkondades.

Kui kõik arved Euroopas makstaks õigeaegselt, oleks võimalik Euroopas luua peaaegu 8 miljonit täiendavat töökohta!

Euroopa Maksetevade uuringu tulemused näitavd, et  50% ehitus- ja haridussektori ettevõtetest on loobunud uute inimeste palkamisest. Peaaegu sama paljud ettevõtted on pidanud koondama töötajaid tänu hilinenud maksetele (39% ehitussektoris ja 45% haridussektoris).

 

Intrum Justitia maksekäitumise uuring on Euroopa kõige esinduslikum ning ainus omataoline maksekultuuri ja –tavade uuring, mida viiakse läbi alates1998. aastast. 2004. aastal avalikustati esmakordselt 25 Euroopa riiki hõlmav raport ning sellest ajast alates on kogu Euroopat hõlmavaid ülevaateid avaldatud regulaarselt.

1923. aastal asutatud Intrum Justitia on Euroopa juhtiv krediidikorraldusteenuseid pakkuv kontsern, mille 3300 töötajaga tütarettevõtted tegutsevad 20 Euroopa riigis. Intrum Justitia pakub muuhulgas krediidipoliitika väljatöötamise, krediidijärelvalve ja -halduse ning debitoorsete võlgnevuste sissenõudmise teenuseid.

EPI 2014 krediidikahjumi tabel
Foto: Intrum Justicia
EPI 2014 arvete keskmise laekumise tabel
Foto: Intrum Justicia
EPI 2014 makseriskide seos tööhõivega tabel
Foto: Intrum Justicia

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785