12. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KV.ee: Uute korterite pakkumise kasv survestab hinnatõusu

KV.EE juhataja Tarvo Teslon sõnul on uute korterite ja arendusprojektide jõuline tulek hakanud kasvatama vanemate korterite müügimahtu elamispindade kinnisvaraturul.

Näiteks Tallinnas on saada ligi 1500 uhiuut korterit, korterite pakkumise kasv aastaga 29%

„Igal nädal tuleb pakkumisse mõni uus korteriarendus,“ kirjeldab Tarvo Teslon olukorda. „Müügiks pakutakse kortereid nii väiksemates kui suuremates arendusprojektides. Tallinnas pakutakse hetkel müügiks ligikaudu 1500 uhiuut korterit.“

Suurenenud uute korterite pakkumine on kaasa toonud ka mõningase müügi kasvu. Uute korterite müümisel peavad aga enamus korteriostjaid vana eluaseme müüma. Olemasolevate eluasemete müük suurendab seeläbi vanemate korterite pakkumist.

Hinnatõus langenud 2-le protsendile

„Pakkumise suurenemisega käib kaasas hinnatõusu tempo aeglustumine. Kui aastatagusest ajast on Tallinna korterite pakkumishinnad täna 14% kõrgemal, siis viimase poole aasta hinnatõus on portaali KV.EE andmetel ainult 2%,“ paneb Tarvo Teslon toimunu numbritesse.

Pakkumiste keskmise hinna kerkimise aeglustumise taga on pakkumiste arvu kasv. Kui konkurents suureneb, siis ei ole võimalik hindu tõsta. Juulis oli portaalis KV.EE 8067 Tallinna korteri müügipakkumist aastataguse 6259 pakkumise vastu. See teeb korteripakkumise aastaseks suurenemiseks 29%.

Kõrge hinnatase peletab investoreid

„Täna on ostjate valikuvõimalus ehk pakkumine jõudsalt suurenemas. Kõrgele tõusnud hinnatase on turult peletanud kinnisvarainvestorid, kelle jaoks äriplaan tänase hinnataseme juures enam ots-otsaga kokku ei vea,“ lisas Tarvo Teslon. „See tähendab, et pakkumishindade mõneprotsendiline korrektuur lähikvartalite jooksul ei paneks imestama.“

Kinnisvaraportaali KV.EE haldab Allegro Baltics OÜ. Samasse gruppi kuuluvad veel Eestis tegutsevad portaalid Osta.ee (kauplemine), Hydra.ee.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785