Autor: Inga Jakobson • 4. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TEAN register peaks hangetel osalemist lihtsustma

Mai lõppus uue internetipõhise tunnustatud ehitusettevõtjate ametliku nimekirja (TEAN) avanud Eesti Ehitusettevõtjate Liidu (EEEL) tegevdirektor Indrek Petersoni sõnul tunnevad ettevõtjad liitumise vastu huvi.

Kuigi praeguse seisuga on TEAN nimekirjas avaldatud vaid 4 ettevõttet - AS Merko Ehitus Eesti, AS Restor, OÜ Fund Ehitus ning AS Harju Ehitus, on Petersoni sõnul taotlemist alustanud veel ligi 20 firmat ja huvi on tundnud ka palju teisi ettevõtteid.

“Seda, kui suur protsent ehitusettevõtjatest on täna huvitatud nimekirjaga liituma on täpselt raske määrata, kuid pärast TEAN keskkonna hiljutist avamist on huvi ja nimekirjaga liitumise soovi ilmutanud juba paljud ehitusettevõtjad,” rääkis Peterson.

Praegu saavad nimekirjaga liituda ettevõtted kelle aastane esitustööde käive on minimaalselt 450 000 eurot ja viimase 5-aasta jooksul edukalt teostatud kolme referentsiobjekti kogumaksumus on vähemalt 600 000 eurot. “Pole välistatud, et tulevikus loome võimaluse ka väiksematele ehitusettevõtetele nimekirjaga liitumiseks,” arvas Peterson lisades, et ka täna on juba mitmed väiksemat sorti ehitusettevõtjad väljendanud huvi nimekirjaga liituda. “Mõtteid, kuidas nimekirja edasi arendada ning paremaks muuta tekib pidevalt juurde,” sõnas ta.

Liitumine võttab aega, kuid teeb hiljemalt osapoolte elu lihtsamaks

Liitumisprotsess võtab aega. “Lisaks andmetele, mis nimekiri automaatselt läbi X-tee portaali ettevõtte kohta erinevatest registritest sisse tõmbab, tuleb ka taotlejal endal palju andmeid TEAN-keskkonda sisestada,” selgitas Peterson lisades, et nendeks on näiteks registreeringut taotleva ettevõtte olulisemad referentsiobjektid koos tehniliste näitajatega, olemasolevad sertifikaadid, ettevõttega seotud vastutavate spetsialistide loetelu ja olulisemad andmed nende kohta jne.

“Meie võime praegu näha süsteemis, kes on sisestamisprotsessiga alustanud – neid ettevõtteid on lisaks täna neljale juba nimekirjas oleva firmale veel paarikümne ringis,” kirjeldas Peterson taotlemist alustanud firmade arvu.  Ta tunnistas, et vaatamata huvile on ka praegu TEAN-keskkond veel paljude jaoks veel võõras ja harjumatu, kuna avati laiemale üldsusele alles kuu aega tagasi.

Kui andmed on sisestatud ja taotlus esitatud, siis määrab EEELi komisjon istungi aja, kus vaadatakse üle ja hinnatakse taotluse sisu ja kõikide esitatud andmete vastavust taotletava klassi registreeringunõuetele. Määruse kohaselt on komisjonil peale taotluse esitamist menetlemiseks aega 30 päeva.

Liitunud, aga skeptik. + probleem seadusandluses?

Tänaseks nimekirjaga liitunud ja menetluse läbinud üks neljast ettevõttest, Harju Ehitus ASi tegevdirektor Aavo Teder rääkis, et nende liitumine nimekirjaga juhtus mõlema osapoole soovi koosmõjul. Ehitusettevõtjate liidu liikmena oli ettevõtte algusest peale kursis, et TEAN kokku pannakse. “Kui asi sai valmis, siis mõtlesime, et võiks liituda,” ütles Teder. “EEEL küll tegi ettepaneku, aga ka ilma selleta oleksime ise liitunud,” lisas ta.

Ka Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink kinnitas, et loomulikult plaanib ettevõtte TEANiga liituda. “Protsess juba käib ning põhjus on lihtne - me usume EEEL aktiivse liikmena, et see on mõistlik ja vajalik,” ütles ta.

Rääkides riigihangete osalemisest ja TEANist arvas Teder, et praktika hakkab tõenäoliselt kujunema välja järgmiselt:  pakkuja saadab hankijale info, et ta on TEANi nimekirjas ning seetõttu saab ehk võimaluse mõned dokumendid jätta kvalifitseerimiseks esitamata. “Kui hankijad on TEANist piisavalt teadlikud, siis võib-olla annab nimekirjas olemine tõesti pakujale võimalust nõuda lihtsustatud kvalifitseerimist,” väljendas ta lootust ja oletas, et esimesi tulemusi TEANi kasulikusest võib ehk juba poole aasta pärast näha.

Muuhulgas arvas Teder, et ilmselt oleks nimekirjast rohkem abi, kui riigihangete seaduses oleks asi täpsemini sõnastatud. “Praegu on kvalifitseerimisdokumentide suhtes hankijatel suhteliselt vabad käed,” selgitas ta. Riigihangete seaduse kohaselt saab nimekirja kantud ettevõte tõendada oma vastavust nende andmete osas, mis olid ettevõtte nimekirja kandmise aluseks. Hankijal on aga võimalik esitada hulgaliselt muid tingimusi.  “Üheselt ei ole sätestatud, et kui oled nimekirjas, siis oledki kvalifitseeritud teatud maksumusega objekti pakkujana,” nentis ta.

Vana kogemus?

Mõnevõrra oli Teder skeptiline, et project väga populaarseks muutub.

Meenutades TEANi eelkäijat – majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi korraldatud riigihangete tunnustatud pakkujate nimekirja (ERTPANi) sõnas Teder, et selle tõhusus jättis soovida. “Algul oli huvilisi, kuid kuna hankijate suhtumine oli sellesse leige, siis lõpuks soikus see asi,” ütles Harju Ehitus ASi tegevdirektor.

“Tunnustatud ehitusettevõtjate ametlik nimekiri kõlab kaunilt, aga hetkel ei ole veel olnud võimalust proovida, kuivõrd kasulikuks see asi kujuneb,” selgitas ta oma pessimismi. “Eks aeg näitab,” ei soovinud ta samas ennetlike järeldusi teha.

Vink samas väljendas usku, et TEAN-keskkond muutub piisavalt tõsiseltvõetavaks.

“See lihtsustab asjaajamist hangetel kõigile osapooltele ja annab võimaluse keskenduda eelkõige olulisematele küsimustele, nagu ehituspakkumise ettevalmistus, eelarvestamine, planeerimistegevus jms,” sõnas ta.

TEAN-keskkond on võrreldes ERTPAN-iga EEEL tegevjuht Indrek Petersoni sõnul oluliselt tõhusam. “Üheks olulisemaks eeliseks vana ERTPAN-iga võrreldes on näiteks asjaolu, et nimekiri kontrollib läbi X-tee portaali klassiregistreeringut omava ettevõtte nõuetele vastavust reaalajas, ehk pidevalt (364p/aastas) ja niipea kui nimekiri fikseerib mittevastavuse, peatatakse ka ettevõtte registreering,” sõnas Peterson.

Eesmärkidest

Nimekirja üheks eesmärgiks on Petersoni sõnul riigihankemenetlustel nii hankijate kui pakkujate jaoks bürokraatia vähendamine. “Kuna TEAN-nimekirja registreeringut omavatel ettevõtetel pole hankekriteeriumitele vastavuse tõendamiseks vaja enam nii palju dokunente esitada, sest suurem osa parameetreid on juba TEAN- nimekirja poolt kontrollitud,” lisas ta.

Alati ei ole ka hankijal piisavalt kompetentsi proportsionaalsete hankekriteeriumite kehtestamiseks ja ehitusvaldkonnas tegutsevate ettevõttete majanduslike ja ehitustehniliste võimekuste hindamiseks. Seevastu TEAN võimaldab pakkujatest kiiresti ja lihtsalt ka eelkvalifitseerimiseks vajaliku infot saada.

Kaugem eesmärk on aga, et TEAN nimekirjaga liituks enamus ausaid ehitusettevõtteid ja et nimekiri muutuks heaks tööriistaks kõikidele ehitustööde tellijatele- ausate, majanduslikult võimekate ja vajalikku pädevust omavate partnerite leidmisel.

“Usun, et liitujate arv lähitulevikus oluliselt kasvab ja et juba mõne aja pärast on nimekiri lisaks riigihankijale ka eratellijale ehitaja leidmisel heaks abimeheks, sest vastavate parameetrite (ehitustööde liik, eeldatav maksumus) sisestamisel pakub TEAN-keskkond välja loetelu sobivatest kandidaatidest, kelle taust on kontrollitud,” rääkis Peterson. Hetkel on nimekirjaga liitunud 4 ettevõtet, kellest 2 omavad A-klassi ja 2 B-klassi registreeringut, mistõttu vajaliku ehitusettevõtte otsinguvõimalus veel soovitud tulemust ei anna sest valik oleks liiga väike, kuid usun, et juba lähemas tulevikus näeme selles võimaluses kõikide ehitustellijate jaoks olulist väärtust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785