13. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KV: Korterimüüjate ülemvõim väheneb

Tallinna korterituru pakkumise pool näitab kasvu. Korteripakkumiste arv on asunud tasapisi kasvama, kuid müüja turg ei ole veel ostjaturuks muutunud, kommenteerib pealinna kinnisvaraturul toimuvat portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Võrreldes korteripakkumiste arvu portaalis KV.EE ja korteritehingute arvu näeme, et alates käesoleva aasta algusest on kaalukauss vaikselt-vaikselt ostjate kasuks kalduma hakkamas,“ hindab Teslon.

„Eelmise aasta oktoobris oli kuude lõikes iga Tallinna korteritehingu kohta portaalis KV.EE 8 kuni 9 korteripakkumist. Tänaseks on see näitaja samm-sammult kasvanud juba 11 pakkumiseni.

Võrdlusena olgu toodud, et kinnisvaraostjate poole kaldu olnud 2009. aastal oli portaalis KV.EE iga tehingu kohta pakkumisi 25 kuni 30,“ lisas Teslon.

Korterite pakkumiste arvu ja tehingute arvu suhe näitab portaali hinnangul, kui suur on kinnisvaraostja valikuvõimalus. Mida rohkem on ühe tehingu kohta müügipakkumisi, seda enamate pakkumiste vahelt on ostjal võimalik valida. Suurema pakkumiste arvu puhul ei pea ostja ostuotsuse langetamisega kiirustama ega vaikides müüja hinnaküsimisega nõustuma.

Teslon hindab, et mida vähem on tehingu kohta müügipakkumisi, seda tugevamalt on turu juhtimise ohjad müüja käes. See annab kinnisvaramüüjale võimaluse tempokalt hindu tõsta.

„Korterite müügipakkumiste arvu tõus portaalis KV.EE on üks märkidest, et kinnisvaramüüjate valitsuse ülemvõimu lõpp liigub üha lähemale,“ hindab Tarvo Teslon. „See pidurdab ülekäte läinud korterite hinnatõusu ja loodetavasti jahutab ülekuumenenud turu jaheda duššiga maha.“

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785